31 maj 2009

Jaded är fantastisk.

Vilken prestation Jaded gjorde. Trots att han bjöds in till Elitloppet med armbågen som näst sista häst visade han sitt kunnande genom att vinna försöket på ny svensk rekordtid 1.09,7 och var knappt slagen som tvåa i finalen. Belöningen blev totalt 1 450 000 SEK vilket måste anses som en hyfsad dagslön. Tränare Hultman lyckades också få in Triton Sund som två i försöket och femma i finalen och det är också en fantastisk prestation. En ros till skötarna, tränaren och kuskarna. Om det här resultatet skvallrar om stallets dagsform kan vi med tillförsikt se fram mot Maharajas comeback i Rättvik till midsommar.

Grattis!

Grattis alla morsor på Elitloppssöndagen i hänryckningens tid. Utan er hade världen stannat för länge sedan.
En viss hänryckning kan man också känna över gårdagens sexa och nitton femmor. Ungefär 3,5 gånger degen. Hoppas flytet håller i sig även i dag.
Eftersom det är pingst vinns väl elitloppet av en hingst.

30 maj 2009

Det går långsamt fram, men det går ändå fram. Vi hurrar för vårt bygge om vi kommer till Köbenhavn. Nu är en gavel helt klar och den största delen av plåtarna i övrigt på plats. Då återstår det tålamodsprövande arbetet med finplåtslageriet runt fönster och dörrar. Dessutom skall fyra dörrar tillverkas och sättas på plats. Men vi hjärtpatienter har ett oändligt tålamod och optimism. Jag utgår alltså från att alla bitar är på plats när jag är klar med verkstaden. Vi har dessutom lyckats fylla en container (15 kbm!) med den gamla panelen och diverse annat skräp. Gissa om via var ledbrutna i går kväll? Skollärarens brevlåda, som jag tidigare använt som illustration till bostadsbristen, klarade sig än en gång från att skatta åt förgängligheten. Tänk vad lite nostalgi kan göra.

Nu är det klart att sommaren är här. I dag släpptes hästarna ut i hagen på andra sidan vägen. Även om det inte var något hingstsläpp precis gick det inte att ta miste på glädjen att få springa fritt hos de vackra djuren. För att spara bildutrymme hänvisar jag till förra årets bilder. På tal om vackra djur så kommer Lie Detector ut på Solvalla i Stoeliten i dag. Hade det inte varit för ett bakspår hade oddset varit ganska tilltalande. Vi chansar! Ingen dålig uppvärmning inför morgondagens Elitlopp där väl Jaded åtminstone skall ta sig till final.

28 maj 2009

Jag har gjort min plikt.

Som motståndare till EU tyckte mitt sämre jag att jag skulle låta bli att rösta. Men det skulle vara mig helt främmande så jag bestämde mig för att rösta på Unionens sämst betalda ledamot. Hon har skött sig bra i TV-debatterna jag sett även om det blir en del prataimunnenpåvarandra. Som kuriosa kan nämnas att när jag gjorde ett nättest av mina åsikter kom sossarna först på fjärde plats. Det säger kanske mer om frågorna än mina åsikter och i sanningens namn skall nämnas att det endast skilde fyra procent mellan ettan och fyran. Nu är det fritt fram för gissningar och spekulationer.

27 maj 2009

Vilken härlig dag.

I dag var jag medbjuden på personalutflykt med Mumien, hennes chef och arbetskamrat med make. En utflykt till de vackra trakterna runt Kinnekulle stod på programmet. Dagen inleddes med fika hos Echset på Hantverksgården i Husaby. Ett gammalt åldedomshem som hon rustat upp och där hon bedriver såväl Café och Bed and Breakfast som försäljning och utställning av egna och andras arbeten. Gården inrymmer dessutom en konstsmedja där hennes dotter Therese arbetar. Nu fick jag se hennes egensmidda brudklänning som Mumien tidigare hade sett i TV-programmet Landet runt. Många andra alster kunde beskådas i hennes utställning och jag rekommenderar varmt ett besök. Dessutom blev jag kompis med Olof Skötkonung som satt i mitt knä under hela fikapausen. Efter detta stopp åkte vi en rundtur över berget, kollade utsikten över grodhavet samt njöt av grönskan. Ett besök vi Lasses grotta hann vi också med. Det var inte i går jag for omkring på kullen men nog stämde det mesta med tidigare minnesbilder.
Därefter föjde en inspirerande guidning i Forshems kyrka av kyrkoherden Carl Henrich Falkenberg. Det är bl a från denna kyrkas inskriptioner som Jan Guillou inspirerats till böckerna om Arn. När vi satt på plats i kyrkan stämde vår lilla grupp upp psalm 246 som har sitt ursprung i Kullens environger. Predikstolen var enligt min åsikt en av de vackraste jag sett.
Att sedan få avsluta dagen med en superb middag på Forshems Värdshus kändes som en nåd att stilla bedja om. Värdshuset skall vara Sveriges äldsta men maten var otroligt fräsch, snyggt upplagd och god. Sällskapet inmundigade abborre men min religion förespråkade anka med ramslök och andra vegetabilier. Mums och tack för maten. Mätta och kulturstinna kunde vi ändra riktning och resa tillbaka mot sjuhäradsbygdens stolthet Elfsborgs fästning där vi parkerat våra egna bilar. Det blev alltså en riktigt trevlig dag med så väl kultur, vyer som gamla och nya bekantskaper.
Vi ser redan fram mot nästa begivenhet.

25 maj 2009

Är Euro vad vi önskar oss?

Varje dag konstaterar något nytt opinionsinstitut att svenska folket vill ha euro. Men hur ställs frågorna? När jag ser inslag i nyhetsprogrammen i TV får i alla fall jag känslan av att man bara pratar om bekvämligheten i att kunna använda samma pengar hemma och borta. Vad det innebär för Sveriges möjligheter att driva en självständig finanspolitik nämns inte ens med en utandning. Om man skall ta ställning måste det väl finnas tydliga alternativ som redovisar för- och nackdelar. Vi behöver ju inte gå många år tillbaka i tiden för att se hur den Irländska ekonomin var hopplöst överhettad och i behov av en rejäl räntehöjning. Samtidigt på andra sidan kanalen var Tyskarna på väg åt motsatt håll och alltså i behov av en rejäl räntesänkning. Eftersom övriga ekonomisamarbetande länder inom EU gick hyfsat fick inte tyskar och irer göra vad som behövdes och spädde följaktligen på sina problem. Är det så vi vill ha det eller är svenskarna inte ordentligt informerade om villkoren för Eurosamarbete. Jorå, jag tror det är den sista frågan som är svaret.

24 maj 2009

Jaded i Elitloppet.

Så fick då i sista minuten Travkompaniet äntligen en inbjudan att starta Jaded i Elitloppet. Visst kommer han med fina spår 2 i försöket att förvalta sitt pund och gå till final. Dubbelt grattis till tränaren Stefan Hultman som även fick med Triton Sund och fick spår 1 i det andra försöket och även han tror jag går till final. Det är verkligen en prestation att få med två hästar i försöken till Sveriges mest prestigefulla lopp, utanför årgångsloppen. Men inte kommer jag att åka till Solvalla. Det blir för mycket ståhej för en blygsam person som jag. Nej, jag får försöka stå ut med TV4:s usla kommentatorer och följa det hela i vardagsrummet, med spelkontot inloggat på datorn.

23 maj 2009

Tärnungar.

Vid några tillfällen har jag haft tärnungar med på bloggen. Nu kommer det en länk som är upplagd av Anders Wiss och berättar historien om de flesta.
Anders är en riktig entusiast och har för tillfället två renoveringsprojekt på gång. Dessa är TU 9 "Clipper" och Tu 25 "Mia". Vi gratulerar de boende runt Frykensjön som får se dessa vackra minidrakar så långt in i landet.

17 maj 2009

Torr och tråkig men ändå bäst.

Trots kylan i går kväll uppebarade sig för första gången i år världens mest kända klockfågel. Redan Evert Taube satte ju olika epitet på göken beroende på vilket väderstreck han hördes i. Nu började han i norr och då är det enligt Evert en torr och tråkig gök. Men sedan drog han sig sakta västerut och då blev det ju helt plötsligt en bästergök. Det var tur han inte hördes i söder för med en ny njurgrusattack i natt hade det inte varit så lustigt med en dödergök. Hade kanske känts som ett dåligt omen.
Jag skickade länken till mitt blogginlägg om äventyren på sjukhuset till Regionordföranden Roland Andersson. Det uppfattades som att jag sänt en skrivelse så nu är vi mitt uppe i en diskussion om kvalité och skatter. Jag sammanfattar den här på bloggen när den är slutförd.

16 maj 2009

Krustång.

Mumien och jag har med nöje följt flera andra bloggar som skrivit om tvätt och mangling förr i tiden. När vi nu vid husröjningen i gamla gården hittade en tång för krusning av örngottsband vill jag självklart visa upp den även om den inte är i bästa skick.

14 maj 2009

Facklig konferens eller filminspelning.

På sjuttiotalet var jag på konferens med Statsanställdas Förbund (SF) i Fredrikshamn i Danmark. På kvällen var Andersson och jag på en musikklubb där det spelades allt från modern jazz till country. Under en paus var det någon som kom med den lysande idén att vi skulle riva av några låtar. Om det var det goda ölets fel eller om vi var speciellt inspirerade skall jag låta vara osagt, men publiken var riktigt nöjd med vår version av The Wabash canonball. På morgonen när vi åkte hiss till frukosten på hotellet var det ett par för oss okända svenskar som ville ha våra autografer och undrade vad det var för en film vi spelade in. Vi såg antagligen ut som fågelholkar så den ene försökte förtydliga att vi hade ju Svensk Filmindustris (SF) märke på kavajslaget. Så lätt är det att bli kändis!

13 maj 2009

Var är humlorna?

I april hade vi ett otroligt vackert väder här i trakterna. Humlorna surrade och fjärilarna prålade. Men så kom kölden tillbaka och dessa nyttiga djur är som bortblåsta. Vi skulle verkligen behöva dem nu när päronträdet står i en överdådig blomprakt. Utan humlor ingen pollinering och utan pollinering inga päron. Jag hade tänkt odla päron i flaskor i år och göra Obstler i dem. Än har vi väl några dagar på oss men vi behöver värme. Inte bara päronblommorna och humlorna utan även mitt humör. Men jag får väl ta en irisk Whiskey i väntan på Godot. För länge sedan hade jag en chef som ofta sade att man blir inte friskare för att man tar en sup när man är dålig men det blir lite roligare att vara sjuk. Så sant som det var sagt. Yterligare ett glädjeämne-första plåten är uppsatt på ladugården.

12 maj 2009

Åskan dånar.

Nu har åskperioden börjat. Det är inte roligt när man bor på landet och 236 m ö h. I går var inte datorn elektrifierad många minuter. Efter sju sönderslagna kanalväljare i olika TV-apparater och med resterna av ett par bärbara telefoner lär man sig. Datorn har klarat sig hitintills. Trots allt har det blivit bättre efter det att man byggde en stor kraftledning någon kilometer här i från. Vi har dessutom kopplat i hop telefonen med elnollan. Men att gå hemifrån utan att dra ur sladden det vågar vi inte under säsongen.
1964 på nyårsafton var det inte någon som berättat för Tor och Mjölner att det inte var säsong. Så de slog sönder ljudet till TV-sändningarna från Uddevallas TV-mast i Herrestad. På den tiden gick ljudet i kabel fram till TV-masten och jag var med och lagade under hela våren 1965.

11 maj 2009

Uppskjuten vernissage.

Som ni kanske redan förstått blir Mumiens vernissage uppskjuten då jag i mitt knappt ihophängande tillstånd ej förmår färdigställa lokalen. Men skam den som ger sig så nu satsar vi på den 5 september i stället och gläds åt de tavlor som hinner göras under tiden.
Spikpistolen har bytts mot kamera under de perioder jag orkat hålla mig upprätt och här vill jag nu presentera mina modeller som i sin tur presenterar sommarens kollektion vilken hittades på vinden i Gamla gården. Tänk så förutseende att sy upp 2009 års klänningar redan på 1930-talet. Den röda som så elegant bärs upp av Mumien är faktiskt Svärmoderns brudklänning i omfärgat skick.

08 maj 2009

Kulturinslag.

Efter att ha inspirerats av sonen d y kan jag inte undanhålla en Waylon i högform för er.
http://www.youtube.com/watch?v=Jtk7LsmpU1g

06 maj 2009

Hjältarna på akuten.

Genom åren har det givits många möjligheter att på TV, i dramatiserad form, följa arbetet med akutsjukvård på diverse sjukhus för mindre bemedlade i Bronx etc. Budskapet har varit enkelt. Hjältarna i personalen har uträttat stordåd i kamp med dålig arbetsmiljö, knappa ekonomiska resurser och ett alldeles för stort antal patienter. Efter det att jag under en vecka tvingats till olika möten med akutsjukvården på hemmaplan kan jag meddela att det enda som fungerar är personalen. Personalen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås är följaktligen lika stora hjältar som sina fiktiva kollegor i Såpornas värld.
Uddevallabloggen hade en enkät för ett tag sedan om vårt förtroende för sjukvården. Jag svarade att det var lågt, men hade jag fått svara i dag hade svaret blivit mycket lågt. Politiker av alla de färger man kan tänka sig gastar i tid och otid om satsningar i skola, vård och omsorg. Men det blir inte mycket mer än en tummetott om vi undantar konstverk, pampiga entréer etc. Att personalen överhuvudtaget fungerar i denna villervalla är närmast otroligt. Heder till dem.
Personlig integritet är ett fullständigt okänt begrepp när undersökningsrummen inte räcker till. Botbänkarna som patienterna rullas omkring på står i dubbla led i korridorerna. Efter fem-sex timmar på ett av dessa fakirsubstitut har du garanterat ont i ryggen och är i sann jesuitisk anda beredd till vilka eftergifter som helst. Det är nu de verkliga prövningarna börjar för lider du av mer än en sjukdom blir flera olika specialiteter inblandade och berörda läkare har inte så stort intresse av de konstigheter som inte faller under deras specialutbildning. Och varje gång du passerar en gräns är det en ny ansvarig. Vem är ansvarig för vidare åtgärder nu när jag sitter här och är lika dålig som när jag blev sjuk fast utan värk?
Här kommer en sammanfattning av de olika turerna. Fredag 24 april får jag behandling på Vårdcentralen för akut njursten. Behandlingen är lyckosam och jag åker hem med gott humör. Om du får feber i helgen så måste du kontakta akuten sa min utmärkte läkare som avskedsord. På lördag kväll har jag 39,8 i feber men väntar till söndag morgon innan jag åker in. Dum som jag är talade jag om att jag haft ett njurstensanfall vilket innebar att alla ansträngningar sattes in på njure och mage trots att det som gjorde ont var halsen. Efter tio timmar konstaterades att jag hade en infektion men man kunde inte identifiera bakterien varför det inte gick att sätta in antibiotika. Vi kan ju inte bara chansa. I mitt omtöcknade tillstånd tyckte jag det var ett himla bra beslut. Inte chansar man med antibiotika så att bakterier blir resistenta. Men det hade ju varit bra om febern gått ner. Plötsligt kommer där en frälsare och konstaterar att jag lider av den icke helt okända streptocockbakterien och har halsfluss. Det var ju inte konstigt att jag hade ont i halsen då. Antibiotika intravenöst och tabletter att äta i bostaden fick jag då och uppmaning att infinna mig nästa dag på infektionskliniken. Där var det ordning och reda, raka besked och alla möjliga undersökningar. Jag hade fått ett nästan likadant åkband som barnen får på Liseberg. Det var bra att ha när jag skulle åka rullstol till röntgen flera gånger. Till slut kunde man konstatera att infektionen var på väg att ebba ut men att jag fått hjärtflimmer istället. Troligtvis orsakat av att jag haft för hög feber för länge. Då får du åka tillbaka till akuten igen sa de och åkbandet kom åter till nytta. Jag upptäckte dessutom att mitt personnummer var nertecknat på åkbandet. Det var ju bekvämt att ha det att stämma av mot för de frågade ideligen efter personnumret. Tillbaka till akuten kom jag in och fick lämna nya prov och EKG. Läkaren hade lite svårt med svenskan och kunde inte hålla isär medicinerna Kåvepenin och Plendil men hade säkert andra kvaliteter. Här behövs en specialist sa sköterskan, vi flyttar dig till Medicin. En larmanordning sattes på. Den löste ut vid några tillfällen men ingen hade tid att förhöra sig om orsaken. Efter nästan fem timmar kom specialisten och nu blev jag imponerad. Han förklarade vad som hänt och hur vi skall gå vidare så att till och med undertecknad förstod. Om nu allt går efter ritningarna så skall jag så småningom få en elchock i hjärtat och det skall förhoppningsvis börja slå på rätt sätt igen.
Så kan det gå till när man söker för njurstensanfall och kommer ut med förmaksflimmer i hjärtat. En annan erfarenhet är att Akuten i Borås har vissa likheter med fattigsjukhusen i USA.