29 juni 2009

Det är för varmt att passa ungar i dag. Jag tror jag tar mig en tupplur. Men det var hyggligt av Lae att komma med vatten.

28 juni 2009

Nya innevånare på rännet.

Här har Mumien lyckats föreviga immigranterna. Det var i stort sett omöjligt att få dem att vända framsidan mot kameran.

26 juni 2009

Här strängas det.

När det är vackert väder och vi kan njuta av livet.då har bonden sin mest stressande tid. Klippa, sprida, stränga, bala och köra in hö i ladan. Allt för att hästarna skall ha mat i vinter. Har man otur går något sönder eller så kommer det en skur. Det är tur inte jag skall planera och ansvara för dessa aktiviteter. Jag skulle bli så stressad att jag inte visste vilken åker jag höll på med. Det är i alla fall tur att någon orkar hålla på så att vi andra kan njuta av det öppna landskapet med kor, hästar och får på nära håll. Inspiration får man också. När Gösta strängade hö för balmaskinen passade jag på att stränga om en gitarr. Och vilken luktsensation när jag sent på kvällen gick ut för att få en nikotinranson. Fläkten på skulltorken var igång och den spred den ljuvliga doften av färskt torrt hö med cirka 3 meter per sekund. Behöver jag tillägga att cigaretten aldrig tändes, man kände sig påtänd ändå. Sådana här dagar är man verkligen previligerad som får bo i Nordtorp.
Här har det inte grillats på länge och nu är det eldningsförbud så det får växa en stund till.

24 juni 2009

Härliga dagar.


I dag kan man inte kalla dagen kall. Den borde heta het. Under alla omständigheter måste vi fånga den och njuta av den. Vi återvänder till blogg och andra nödvändigheter när knotten blir för besvärlig fram på aftonen. Ha en bra dag.
Lae övar som gök.

22 juni 2009

Midsommar i ost.


Nu har jag lagt ytterligare en ort till midsommarfirandena. SOLlentuna! Det får illustreras med fotbeklädnaden till vänster. Fram till dess dansen runt stången skulle börja var det sol och vackert. Men sedan ville vädergudarna annat. Regnet det bara öste ner om man säger så och barnen fick inte vare sig dansa små grodorna eller hoppa säcklöpning.

Det gällde istället att snabbast möjligt ta sig hem till de väntande sillarna för att inte bli våt. Andreas hade bett oss ta med Mor Brittas matjessill från Fristad då sådana läckerheter tydligen inte kan uppbringas i Stockholmsområdet. Maria hade införskaffat övriga sillsorter som skall

finnas på varje välsorterat midsommarmiddagsbord och tillsammans med såväl varmrökt som gravad lax, grönsaker och övriga nödvändiga attribut blev det en festmåltid av oanade propotioner. En trevlig kväll följde och vi förberedde oss för nästa aktivitet. Midsommardag hos Bengt och Agneta på Djurö.


Nu hade vi vädergudarna på vår sida och efter att ha kört genom ett helgtomt Stockholm och njutit av utsikten från bilfönstren under färden över Värmdö, Strömma kanal och Djurösundet var vi framme vid deras oas högt uppe i berget. Sjöutsikt åt alla håll och många vackra båtar som gick förbi. Då kan till och med en

Bohusläning erkänna att Stockholms skärgård är vacker. Men vindarna kan vara märkliga. Jag har t o m sett båtar som varit på väg åt olika håll men bägge kryssar. Men grönt är det och en himla massa sjöfågel. Tyvärr uppblandat med vårt gissel, Kanadagåsen. Nöjet blev fulländat för Mumien när hon efter en utsökt treättersmiddag fick en roddtur med sonen d ä. Men var hade de flytvästarna? Underbart är kort sa Povel och även en dag som denna tar slut. Men vi glömmer inte kaffekakan, pajen och jordgubbstårtan. Matilda åt av jordgubbstårtan så hon blev nästan fyrkantig. Tack för en underbar dag. Nu är vi tillbaka i Nordtorp och väntar på att sommaren skall visa sig även här.


18 juni 2009

Forskningsminister.

På förekommen anledning vill jag meddela att vår Tobias just nu besöker Cuba och inte är den som övertagit Leijonborgs portfölj.

17 juni 2009

Gräset är inte grönare på andra sidan.

Här har man genom åren åkt kors och tvärs på i vår vackra värld för att uppleva olika saker, samla intryck och minnesbilder. Men många sevärdheter i den närmaste omgivningen har man inte ens kännedom om. När nu gubben inte är så pigg för tillfället har vi försökt råda bot på hembygdskunskapsluckorna. På en dryg vecka har vi varit på nationaldagsfirande i Sandhults hembygdsförening vid Hembygdsgården i Götsered, besökt Unos djur i Bredared samt besiktigat Bengt-Olof Palmqvists museum och handelsbod. Det senare beläget mindre än två kilometer från Nordtorp och där det förutom en autentisk handelsbod från förr finns samlingar med allt mellan himmel och jord, från gamla redskap till porslin. Speciellt porslinsamlingen kommer jag att minnas länge. Att dessutom få information om de gamla tillverkarna, tillverkningstekniker och annat från en mycket påläst Bengt-Olof var toppen. Ett utsökt kaffe med dopp bjöd han dessutom på innan samtalet gled över på pekare. Mumien och jag har ju i många år använt oss av dessa redskap för att avstöra jordstrålning och även för att söka efter vatten, ledningar eller borthittade föremål. Nu fick vi en lektion i den högre skolan så i sommar blir det att öva på mineral- och fornminnesletning. Tack för det. Mumien förärades dessutom ett par nya pekare av mer avancerat utförande än vi tidigare haft. Så vore det inte för vädret så måste man säga att Sverige är fantastiskt!

13 juni 2009

Handsome Fayline.

Handsome som verkligen gör skäl för sitt namn har flyttat till Norrland. På Bullerbackens hemsida http://www.bullerbacken.com/ hittade jag en film med honom. Ni kan själva konstatera att han rör sig som en blivande stjärntravare som om några år förhoppningsvis är mogen att axla mormor Fay Toplines mantel. http://www.youtube.com/watch?v=k8S9SkWK5Q4

PPM.

För de flesta har ju förkortningen PPM betydelse för pensionen. Här har ju storleken verkligen en betydelse. Innan Premiepensionen var uppfunnen och vi förväntades spela med våra pensionspengarna på börsen stod förkortningen PPM för Parts Per Million. Det är ett mått för att ange halten av gaser och lösningsmedelsångor i luften. Med hjälp av ett förvandlingstal, olika för olika ämnen, fås halten i milligram per kubikmeter. Om man ser finanskrisen som ett lösningsmedel då undrar jag hur många milligram det finns kvar av en kubikmeter aktier?

12 juni 2009

Skolavslutning.

Vädret ser ut att sätta krokben för skolavslutningarnas alla trevliga utomhusfester. Men vi får då i stället glädjas åt den blomstertid som kommer och att den ljusnande framtid är vår.
Den nya mangeln är på plats och traktorbatteriet på laddning. Strax kommer husritaren som skall ta itu med våning två i gamla huset. På lagårn är det bara dörrar till ränne och vagnbod plus några passbitar kvar att sätta upp när när regnet upphör fram emot midsommar.
Om intresse för Terriern finnes kolla annonsen.
http://www.veterantraktor.se/

10 juni 2009

Mangeln får ålderskrämpor.

Mumien stod och manglade i förrgår. Helt plötsligt bestämde sig automatiken för att det inte gick att stänga av mangeln. Motvilligt drog jag ur elsladden och plockade fram verktygsväskan för att som i gamla tider vara suppleant för en reparatör. Fumligare är jag nu för tiden och flera skruvar fick sökas bland mattor och damm. Men takterna satt i, felet hittades och jag kunde snabbt konstatera att en plastbit i strömbrytaren gått av. Jag vet inte om det finns sådana antikviteter att köpa och finns det så måste jag ändå dra slutsatsen att den klarade jag inte att byta. En snabbanalys gav vid handen att en proffsinsats skulle gå på cirka 1000 spänn och vi skulle ändå ha en gammal mangel som kanske pajar direkt igen. En sökning på nätet visade att SIBA hade en ny för 2290 kronor som fanns på lager i Borås och jag begav mig dit för inspektion och inköp. Om du ansöker om ett SIBA-kort idag kan du komma tillbaka på torsdag och köpa mangeln med 20% rabatt sa den entusiastiske försäljaren. Jag gick på tricket och hämtar den undanlagda prylen i morgon för 1832 SEK. Nu var jag riktigt laddad och åkte hem och klippte gräs. Rätt vad det är upptäckte jag att det såg ut som jag plöjt i stället för att klippa. Då min kropp efter alla dessa stolleprov inte gick att fälla ihop så jag kunde titta under maskinen fick jag den lysande idén att åka ner till lagårn och fråga snickaren om han kunde se något. Sagt och gjort, jag transporterade mig och tillhörande fåra dit ner och han kunde direkt konstatera att ett stag släppt. Han hjälpte mig dessutom att reparera felet så att jag kunde fortsätta mitt värv och sedan lämna över till Mumien som klippte gårdens gräsmatta under tiden som jag lagade till en helt underbar Falukorv i ugn, med äpple lök och senap.

09 juni 2009

2009-Sälgens år.

För ett tag sedan hade Uddevallabloggaren en fråga om vad det var för frömjöl som såg ut att ligga som snödrivor på marken. Den kunniga läsekretsen löste genast problemet och alla fick veta att det var sälg. I Världsnaturfondens utmärkta publikation eko kan vi läsa följande: "För att uppmärksamma betydelsen av sälg som nyckelart i naturen och att antalet träd blir allt färre i den svenska naturen har Världsnaturfonden WWF och Naturskyddsföreningen utlyst 2009 som sälgens år. Målet är att lantbrukare, skogsägare, vedhuggare, skogsentreprenörer samt park- och trädgårdförvaltare skall informeras om sälgens betydelse så att de kan göra ett för naturen bra val när de med yxa, såg eller processor närmar sig sälg och videarter." Ett enligt min uppfattning vällovligt initiativ för att bl a göra ett bättre urval vid uppfyllande av EU-direktivet från 2007, vilket innebar att betesmark bara får ha 50 träd per hektar. Spara då fler sälgar som kan förse nykläckta och uppvaknande bin och humlor med nektar och pollen. Vi vårdar med glädje de två stora sälgar vi har. Ett han- och ett honträd på ömse sidor om stigen från vår tomt ut i skogen. Visst skräpar de ner men det väger lätt i förhållande till den nytta de gör.

08 juni 2009

Unos djur.

Vi har länge pratat om att åka till Bredared och se utställningen Unos djur. http://www.unosdjur.com/index.htmlI går blev det äntligen av och det var en begivenhet som jag gärna rekommenderar alla att uppleva. Uno Axelsson var en bonde som kom att ägna sig åt konstnärlig verksamhet i stället. Han hade en otrolig förmåga att se hur knotiga och missväxta träd kunde ge stommen till hans konstverk. Ur dessa träbitar snidade han allt möjligt men mestadels djur och han lyckades att forma exakta avbilder såväl som mer karikatyrliknande djur.






Varför inte en dagsutflykt och när du ändå är i närheten titta in i Nordtorp för en pratstund.
Här är sex av mina favoriter. Mumien, Matilda, Brygghuset, Huset, ladugården och källaren.

Man skall vara positiv men inte naiv.

De senaste veckorna har jag varit en värre gnällspik än vanligt och har av omsorg om mina flitiga läsare avstått från att blogga en stund. Sjukvården har inte lyckats dosera blodförtunningsmedlet Varan på önskvärt sätt. Det innebär att konverteringen av hjärtrytmen får vänta och i dag fick jag besked att de inte ägnar sig åt sådana oväsentligheter under semestertider. Då skall narkosläkarna hitta på andra lustigheter än att söva mig. Men jag har bestämt mig för att leva som vanligt även om det innebär många vilopauser.
Att jag tittat på valdebatter på TV har inte heller hjälpt till att höja humöret. Det låter som kackel i en hönsgård och högst kacklar programledarna. Förr hade de som uppgift att hålla deltagarna i herrans tukt och förmaning så att lyssnarna hade en chans att höra vad som säges och bilda sig en egen uppfattning. En av de positiva damerna är centerkvinnan Lena Ek som gjort till sin livsuppgift att förändra avtalen på den svenska arbetsmarknaden till östeuropeiska nivåer med motiveringen att det är viktigare med fri konkurrens än att värna gällande avtal. Hon sade dessutom att de balter och andra östeuropér som är här och arbetar bor på hotell eller i lägenheter av svensk standard. De har en bra arbetsmiljö och gällande försäkringar. Om hon ljuger eller är naiv, kanske är det ännu värre, undandrar sig min bedömning men jag har med egna ögon sett hur slavarbetarna hanteras och det är långt ifrån den positiva bild som Södra skogsägarstyrelseledamoten Ek tecknar. Själv skäms jag i dag över att vi anlitade en svensk byggmästare som i sin tur hyrde in billig arbetskraft från Litauen. Inte nog med att det var synd om arbetarna, arbetet blev dessutom undermåligt utfört. Men allt var lagligt och det visade sig att den svenske byggmästaren dessutom hade betalt in såväl moms som annan skatt. Men han har inte åtgärdat felen.
Reinfeldt sade här om dagen att vi måste utse de bästa politikerna till EU-parlamentet. Då undrar jag vilken kvalité de två största partierna har på sina riksdagsmän om de bästa är Gunnar Hökmark och Marita Ulvskog. Jag tror snarare det är mer bekvämt för partiledarna att ha dem på avstånd. Mona Sahlin har ju dessutom kunnat skaffa sig en osynlig partisekreterare som inte lägger sig i det dagliga arbetet.