28 februari 2013

Trängselskatt.

För att slippa rubricerade skatt vid besöket på februari månads berättarafton på Uddevalla museum körde vi vägen över Trollhättan på uppvägen. Det finns flera andra skäl till att ta denna kortare men långsammare väg och det är fiket eller restauranten i Sollebrunn. Gott kaffebröd eller god mat, med andra ord stor valfrihet. CO2utsläppet blir antagligen högre men det kan inte hjälpas. Hemvägen tog vi dock över storstaden och då fick vi se en orsak till trängselskatten som jag inte tänkt på tidigare. Jag har ju trott att skatten var till för att jäklas med de stackare som bor i innerstaden eller för utsocknes som har något att uträtta inom tullarna. Som tur var för oss var det de norrgående filerna som man hade minskat från tre till en strax före tunneln. Att det blev kaos och ett stort extra koldioxidutsläpp behöver man inte vara akademiker för att räkna ut men det gav ett ansikte åt trängselskatten och en kö norrut på ett par kilometer. Tilläggas kan att berättaraftonen som vanligt var trevlig och fullsatt.
Bilden hittade jag på nätet.

26 februari 2013

Datorstrul.

Min fina Scanner som kopierar 16 DIAbilder på en skanning, har inte varit kompatibel med Windows 7 så det är ganska länge sedan det blev stopp i arbetet med att ladda ner alla bilder vi har. Nu finns det program som kan fixa denna detalj men när Mumien och jag kastade oss över dessa blev det haveri på datoren. Efter kvalificerad teknisk hjälp av Martin blev det ompartirering och ominstallation. Efter 150-200 uppdateringar är vi uppe i normal standard och det som återstår är att få riktig fart på bildproducerandet. Det är ett jättejobb som står framför oss men nu när Mumien blir riktig grå panter på heltid skall säkert det hele klaras av med ackuratess.

19 februari 2013

Det som göms i snö kommer fram i tö..............

Eller, det som sparas i kartonger tar många år att upptäcka. Jag har en låda som jag sparat sedan fadern avled 1994. Där finns dokument, foton, anteckningar och andra saker som jag skulle inventera sedan. Här om dagen ägnade jag mig åt besiktning av två kameror som låg i lådan. En gammal  lådkamera, Coronet, som jag googlade på och fann ett visst intresse för i Canada. Där fanns flera till salu får mellan 50 och 100 Canadadollar. I Sverige är den inte värd mer än en 50-lapp. Tror jag! Mer intressant var Voigtländern som är inköpt i mitten av 50-talet och har producerat de 400 DIA-bilder som jag har scannat av och delvis publicerat. En del Uddevallamotiv gav jag till Gunnar Klasson för några år sedan och de finns på Uddevallabloggen. Där har andra kopierat och lagt in på Uddevallabilder och "Du vet att du är från Uddevalla" så de har fått den spridning de förtjänar. En del är riktigt bra! Men det jag tänkte berätta var att i sistnämnda kamera satt en film med tjugofyra bilder. Jag ringde en framkallningsfirma och frågade om det går att göra kort av en så långlagrad film. De sa att det kan lyckas så nu har jag beställt en framkallningspåse och sedan får vi se om det blir något resultat. Jag återkommer i ärendet.

14 februari 2013

 En hälsning till alla vänner på alla hjärtans dag

https://www.youtube.com/watch?v=zQPpfaLDGY4



07 februari 2013

Dagens Hjälte.


Vi har sedan en tid tillbaka hört konstiga ljud under kylskåpet. När vi drog fram det hittade vi råttskit på golvet och i hörnet längst in låg det kattmat prydligt upplagt. Eftersom det fanns några springor mot väggarna trodde vi att det kommit in möss den vägen. Jag tätade alla springor med silikon och efter rengöring av kylskåp och golv sköt vi tillbaka kylskåpet på sin plats igen. Efter några timmar hörde vi ljud igen och innan vi drog ut skåpet tog vi in katterna och stängde dörrarna till köket. Tror ni inte att en liten musrackare smet ut och gömde sig under soffan. Ingen match för Gandi! Han krafsade fram musen och gav den nådastöten. Ingen av katterna ville äta upp den så vi kastade den ute i komposten. Därefter föjde ny sanering av hela köket och vi började fundera på hur den kommit in. Antingen har det varit så att någon katt lekt med den och tagit in den eller så har den själv smitit in när vi haft dörrarna öppna för vi kan inte hitta något ingångshål. Hur som helst har ju musen haft riktiga sötebrödsdagar med vatten i självavfrostningssystemet och kattmat att hämta två meter från gömstället. Gandi fick naturligtvis en extra godbit för sin insats för vi gamla är nog inte tillräckligt snabba för att fånga en mus. Men fr o m nu är det ökad uppmärksamhet på öppna dörrar och vad som förs in.

Pussel.

Det här skulle väl kunna bli ett riktigt svårt pussel? Bilden är tagen på en bergsvandring i närheten av Ischgl Österrike.


Nästa bild visar en passage där man knappt vågade titta ner till höger.




06 februari 2013

Avdrag för de giriga?

När vi i dag satte oss ner för att sortera upp bokföringen inför deklarationen hittade jag kvitto från Läkare utan gränser och Cancerfonden. Det visade sig att dessa är avdragsgilla i deklarationen. Kan det vara riktigt undrar jag då som vän av ordning? Alla människor försöker väl att dela med sig i den omfattning som ryms i deras ekonomi vilket det är avdragsgillt eller inte? Skapar inte administrationen som denna avdragsrätt för med sig en massa kostnader för organisationerna? En kostnad som inte kan bäras på annat sätt än att kostnaden får dras från de insamlade pengarna. Även kostnader för callcentersäljare som terroriserar oss per telefon antar jag belastar insamlade bidrag. Vem vet hur mycket som blir kvar av de skänkta beloppen? Men framför allt, inte behöver vi skatteavdrag för att vara humana!

01 februari 2013

Att välja vårdcentral.

I många år har jag varit trött på att upprepa mitt lidandes historia varje gång jag behöver läkarhjälp. Ty så gott som vid varje besök är det en ny stafettläkare som skall försöka lära känna mig och mina problem. Om man sedan har flera problem samtidigt blir förvirringen total då de bara greppar ett problem vid varje tillfälle. Resultatet blir för min del att jag känner att de upplever mig som en gnällspik och tar det mesta med en klackspark. Uppföljning av remisser - svar och undersökningar blir minst sagt ytliga. Då kommer kamraterna med glada tillrop "du måste byta vårdcentral", vi har ju valfrihet. Det låter ju bra men hur vet jag vad jag skall välja? Jag hittade en sida på nätet där alla vårdcentraler i Borås fanns uppräknade med några urvalskriterier.  Där hade alla hade fått i princip samma värdering som min nuvarande remisscentral. Men inte ord om det finns tillsvidareanställd (fast) läkare. Om jag byter så kanske den nya också har lokalerna bemannade med giriga stafettläkare. Än en gång tvingas jag konstatera att valfriheten inte är så stor. Mitt recept är att rensa ut bland politikerna, tillsätta en utredning med kvalificerade organisatörer och bygga en sjukvårdsorganisation som ger skattebetalarna utdelning på deras insatser. Men det kanske blir för intrigitetskränkande. Nu skall jag ju elkonverteras på Skene lasarett nästa vecka. Då blir det intressant att se vem som tar hand om medicineringen, vilken enligt läkaren på Södra Älvsborgs Sjukhus skall ändras efter åtgärden.
Om ni vill läsa om turerna inom sjukvården i vår regionen vill jag starkt rekommendera Uddevallabloggen som i flera år har haft en undersökande och avslöjande journalistik i ämnet.