30 april 2013

Willie Nelson 80 år.

2012
I dag fyller Willie Nelson 80 år. Det om något är väl värt att fira. I år har jag inte sett någon turnéplan men hela förra året var han "On the road" var och varannan dag. Mumien och jag var på konsert med honom för fyra år sedan i Malmö. Han höll igång oavbrutet i två timmar. Jag hade inte orkat tio procent trots att jag är 12 år yngre.
2009

Vad många kanske inte vet är att han förutom sången och skrivandet är en fantastisk gitarrist. Nordtorp säger grattis och har såväl Bohusläns flagga som vimpeln i topp.

Gitarren Trigger är namnad efter Hopalong Cassidys häst.

26 april 2013

Återvinning.

Ja, nyckelordet här i Nordtorp är återvinning. Allt som kan användas skall användas. Sedan kvittar det om det är gamla toarullar som man kan så i eller som idag när vi byggde en odlingslåda delvis med gamla golvreglar som vi bytte ut i somras i vagnboden. Golvet som var byggt 1911 var delvis ihoprasat men de stockar vi nu har använt var av ek och helt fräscha.
Bra blev det även om vi fick komplettera med nuvarande golvreglars avsågade rester och inköpt jord förslog inte långt så EKOhallen kommer att tjäna ytterligare tvåhundra spänn på oss. Men nu ser vi fram mot morgondagens fem Travkompanihästar i V75. Minst två måste väl vinna?
Vårt gamla hus i bakgrunden

24 april 2013

Te.

Här kokas det inte te, det torkas.


23 april 2013

Glasets Hus.

I söndags tog vi en liten Paus i vårbruket. Vi kom på att vi inte hade varit i Limmared och besökt det relativt nybyggda Glasets Hus. Vi gjorde en intressant rundvandring och besåg föremål från olika tidsepoker. Dessutom fick vi möjlighet att titta på när två tjejer gjorde prydnadsglas. För att även få lekamlig spis besökte vi en av våra favoritrestauranter, Limmareds värdshus, där vi bjöds en välsmakande Viltragu. Mums!!
Jag gissar att ni vet vad som är den största tllverkningsprodukten, åtminstone när ni ser glas entrén.

20 april 2013

Ny vinjett.

För att anpassa mig till årstiden har jag bytt ut vinjettbilden. Idag ser vi fram emot att Maharaja tar hen Olympiatravet på Åby och att Quality Questened gör det samma i Klass 2 finalen. Maximala prestationer av bägge ger 1 700 000 SEK till Travkompaniet. Jag spelar en Raket på de bägge. 50 SEK blir insatsen.

19 april 2013

Orkanvindar över Atlanten.

I flera dagar har vi haft stormbyar över Nordtorp och det är direkt motbjudande att gå ut. Posten blir genomvåt och skräp som plast och papper far förbi i stora mängder. Då kom jag av någon anledning att tänka på vårt besök på Terceira 2008. Vi skulle hämtas på hotellet klockan tolv av en taxi för transport till flygplatsen. När vi kom ner i receptionen för att checka ut fick vi ett meddelande att flyget var uppskjutet på grund av stark vind. Ny tid klockan 16,00. Bagaget togs on hand av portieren och vi gick ut för att njuta några extra timmar i den av UNESCO kulturminnesmärkta staden Angra do Heroísmo.

 Snart gjorde sig hungern påmind och vi gick in på en restaurant och fick en utmärkt lunch. När vi sitter och avnjuter kaffet får vi genom fönstret se några människor som uppförde sig konstigt. De hängde sig fast mot vägmärkesskyltar väggar och vad som fanns till hands. Det tog några ögonblick innan vi förstod men det var orkanen som hindrat vårt flyg som slagit till mot staden. När vi kom ut för att gå till hotellet hade vinden mojnat något, men jag lovar att det inte var helt enkelt att promenera. Taxin kom på utsatt tid men chauffören trodde inte vi skulle kunna flyga så när han levererade oss på flygplatsen kom vi överens om att han skulle hålla koll på läget och vid behov hämta oss så vi skulle slippa att övernatta på golvet. Minuterna vi väntade blev till timmar men vid nioblecket annonserades Boarding ut. Jag tyckte det blåste mer när vi travade ut till planet än vad det gjort i staden. Ombord kom vi i alla fall i ett litet plan för högst trettio passagerare. Starten gick och nu kom alla nöjesfältsupplevelser genom åren på skam. En osynlig hand kastade oss hundratals meter upp i luften för att sedan låta oss falla handlöst lika långt. Rädd var inte rätta ordet för vad vi kände, vi var snarare paralyserade. Men framåt gick det mellan hoppen. Framför mig satt en flygkapten i uniform. han var väl på väg till någon flygning och jag bestämde mig för att så länge inte han såg rädd ut så behövde inte jag heller vara det. Efter en timme lade sig planet i en brant högersväng och när jag tittade ut såg jag Ponta Delgados flygplats rakt under mig. Efter några flaxningar hit och dit samt en ny tvärsväng hoppade det till och vi hade landat. Passagerarna stämde upp en spontan applåd och det har jag aldrig varit med om i ett reguljärflyg tidigare. För att ytterligare höja blodtrycket så trodde hotellet att vi skulle komma dagen därpå så alla rum var upptagna. Men i all hast trollades en bröllopssvit fram som vi fick ha de fyra nätter vi skulle stanna. Den låg högst upp i byggnaden och hade en terrass som jag stegade upp till 56 kvadratmeter så nog fick vi valuta för entrén.
Liknande flygplan men här används det för att ge lejonen skugga.

18 april 2013

Rötter.

Härliga rötter på ett härligt träd. Fotograferat 28 mars 2004 i en park på Terceira. En av öarna som bildar Azorerna.

17 april 2013

Vilket år?

M/S Traneland i Uddevalla, men vilket år kan det ha varit?

13 april 2013

Mot våren.

Nu när gårdagens pensionärsinvigningskalas är över riktar vi all uppmärksamhet mot vårens intåg. Tranorna har ju varit här några dagar och hade faktiskt vänligheten att dansa lite för våra gäster under kaffedrickandet. Ärlorna har infunnit sig. Blåsipporna har också visat sig om än i små horder. Dagens temperatur är 0,3 hetgrader och ett lätt snöfall yr utanför redaktionsfönstret. Varg har varit synlig en kilometer härifrån och sorkhögarna sticker upp rejäla mängder i takt med att snön smälter. Men skam den som ger sig för om drygt två månader lackar det mot mörkare tider igen. Och på denna korta tid skall det hinnas med Valborgsmässoafton med insjungning av vår och kanske någon majbrasa. Sedan är det sparris och något senare midsommarafton. Så nog finns det alltid glädjeämnen att se fram mot. För visst är det så att varje årstid har sin tjusning.

12 april 2013

Dagens jubilar!

Grattis på födelsedagen Eva-Karin.

Rakis flagg under slösegling mot Fiskebäckskil 2002
 

11 april 2013

Nu är de här.

På långfredagen såg och hörde jag två tranor som flög förbi. Men idag har de som brukar vara här dansat omkring på åkern. Tre stycken var de men efter ett antal turer flög en iväg ner mot svackan vid Götebackavägen. Under tiden jag hämtade kamera och bytte till teleobjektiv försvann de andra två också. Men kort som kort, här kommer ett som jag tog genom fönstret tidigt en morgon förra sommaren. Jag hoppas verkligen de kommer med våren för som vinterallergiker är jag hjärtligt trött på det rådande klimatet.

Jukgranen lös. Våren på väg!

Idag

Julgranen har äntligen lossnat från snö/ismassorna mellan lagår´n och vedhögen! Smältningen påskyndades säkert av det faktum att vi kastade in sex kubikmeter ved i vedboden. Det gav solen fritt spelrum och nu väntar vi bara på att pallarna lossnar ur tjälens grepp så jag kan städa bort dem också. Här är så djup tjäle så att jag inte vet hur jag skall få upp Nordtorpsskylten till kalaset i morgon.
27/3
3/4
 

08 april 2013

Korpar eller Kajor?

Att Uddevalla kallas Kôrpehålan är väl allmänt bekant men jag har inte sett många korpar där. Här i Nordtorp har vi några som inte gör mycket väsen av sig. Vad Sollentuna kallas vet jag inte men där fanns horder med Kajor, säkert flera hundra. Vi var i nollåtta området i helgen för att fira den förstföddes fyrtioårsdag

samt Emelies femtonårsdag


och hade inför denna begivenhet hyrt in oss på Star Hotel i Sollentuna.
Trevligheterna började redan på fredag eftermiddag hos Petterssons i Jakobsberg där vi bjöds på en god middag och trevlig samvaro. Kent och jag analyserade Handsome Faylines andraplacering på PEABtravet i Boden kvällen innan och spekulerade inför Credit Faylines Örebrostart på fredagskvällen. (Credit vann enkelt till 1,32) Därefter bar det av för inspektion av familjen Krantz nybygge i Barkarby. Nästan gångavstånd till Petterssons. Efter alla dessa begivenheter var det två trötta åldringar som på parkeringen utanför hotellet hittade en parkeringsplats som var som reserverad för oss. Vad vi inte visste eller märkte var att det var i trädet ovanför denna ruta som kajornas hade sitt fredagspokulerande. På morgonen mötte oss följande syn...........
Nu skall ingen tro att det bara var att köra in i en tvättautomat för att befria sig från eländet. Nej, det som inte var vitt satt kvar och gav oss en helkväll med högtryckstvätten vid hemkomsten. En del satt kvar ändå och försvann inte förrän Mumien gav sig på det med Mirakeltrasa och kemikalieblandning. Nu väntar en Ditecbehandling så att något av lystern blir kvar. Summan av kardemumman blir att jag föredrar korparna framför dessa skränfockar till kajor som väsnades även nästa kväll. Då visste vi ju vad som tilldrog sig i träden runt P-platsen så vi valde en ruta långt ifrån alla träd.
Kalaset som vi var på var inte lika skränigt men trevligt hade vi tillsammans med alla andra trevliga människor och som avslutning fick vi se en film om när husskalet monterades.

04 april 2013

Ibland kör det ihop sig!

Tidigt uppe och sent i säng. Först möte med Televeteranerna i Borås och sedan möte i vägföreningen Hjortesås-Bäckabo. På bägge ställena trevligt folk och gott kaffe men det som hägrar är ju lopp 8 på PEABtravet i Boden klockan 21.09. Då får vi se om Handsome Fayline ger samma skönhetsupplevelse i årsdebuten som förr. Det tror vi på och hoppas även på ett trevligt odds.

03 april 2013

Vårbilder.

Om det är fint väder när det är solsken har vi haft fint bortemot två veckor. Men när snålblåsten kryper inpå då är det inte lika roligt överallt i trädgården och på våra vandringsvägarna. Men när ostan ligger på är det skönt på såväl altan som balkong. Här är några bilder som visar blåsipporna som dykt upp. Smånyttigadjurförökningshus och lite annat smått och gott. Vi får heller inte glömma den första dagen som pensionär för Mumien.

Petras garage och smådjursgaraget på plats
 


Här skall bli ett eldorado för humlor och andra.

Dränerade plaststolar

Första pensionärsdagen

Nya stolen laddad med Madeira do Poncho

Sista snön på balkongen 20130401


Det gick bättre 2005

Årets första blåsippa

Nyuppsatt starholk
 

Gammal men rengjord.

Nyuppsatt mesholk

Jord som ser fram mot eriksbergsvinrankans plantering utomhus.