Påsken 2011 var lite senare än i år. |
26 mars 2013
Bra med växthus..
Vi har fört en lång diskussion hur vi skulle kunna gräva ner laxen, nu när det är en halv meter tjäle, så att den blir färdig till Långfredagen. Det var då vi kom på att i växthuset är det ju varmt på dagarna så då kanske inte tjälen är så djup där. Sagt och gjort ett djupt andetag och vi sittter i bilen och åker in till knallemetropolen Borås där det bland mycket annat även finns en fantastik fiskaffär. Men på vägen är det många hjärtflimmer som skall undvikas för är det något inte Boråsare behärskar så är det rondellkörning och rondeller finns det en uppsjö av. Men Mumien räds ingen utan kastar oss med dödsförakt ut bland de okunniga och jag sluter ögonen och litar på hennes tur och skicklighet. Ja det gick bra och nu har vi förutom att grava lax även lagt in sill på en bråkdel av tiden det tog att åka och handla. Så nu är det bara att avvakta att sillen i kylskåpet och laxen i växthuset blir färdiga att serveras till en kall öl och en sup. Någon kanske hellre vill ha ett glas vitt eller påskmust? Det går bra, vi ordnar det mesta. Men att kratta trädgården i köden och blåsten skjuter vi på.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Gräva ner gravlaxen?
Intressant, lite som norsk rakfisk men kortare tid.
kan Du utveckla detta?
Dan T!
Kul att du uppmärksammade vårt årliga skämt. Gravningen består av att man gnider in laxen med salt och vitpeppar samt "bäddar in" den i rikligt med dill. Sen ska den stå ett par dygn i kylen, inte i växthuset. Gravning kan komma av att gräva, därav skämtet. Gravarne, som bytt namn till Kungshamn var den plats där öborna kunde begrava sina döda, därav namnet. Detta har inget med laxen att göra men man kan inte vara alla till lax(gs) som han sa, vem det nu var.
Det blev fel. I förra kommentaren var det jag som var anonym.Eller om man så vill anonym som var jag.
Lae
Ok.
Annars finns en norsk fin tradition att fylla en tunna med urtagen öring, salta, täta, gräv ned i några månader. Inte över 8C för då kan botulinusbakterier utvecklas. Ätes ungefär som vår surströmming. Mycket välsmakande men inte så syrlig och luktar inte så starkt.
Tekniken är känd från Jämtland men där slutade man på 1300-talet.
Jag trodde således att vi var en rest av detta vi var på spåren.
Glad Påsk!
Värt ett frest någon gång.
Skicka en kommentar