Från 1973 och cirka 20 år framåt hade vi midsommarfirande med stång i Nordtorp. Vår genaration har varit dåliga på att hålla traditionen vid liv. Men 2010 sa grannen Maria "skall vi inte försöka få igång midsommarfirandet igen." Eftersom ord och handling är ett här i Nordtorp så har vi haft stång sedan dess. Det är faktiskt samma stång som använts ända sedan 1973 och varje år finns anteckning om vädret och temperaturen på stången.
Nu har vi påbörjat en ny tradition genom att vi vid stångskrotningen äter kokt makrill med nypotatis. Det är bra för grannsammanhållningen. I år hade vi ytterligare en sak att fira nämligen att slåttern är klar. För två generationer sedan började man inte med höskörden före den 7 juli.
|
En del av skörden |
|
Mat på skifflebrädet |
|
Flitig kökshandräckning |
|
Så tar man ner en stång |
|
Avlövningen nästan klar |
|
Här får man springa för att få en bild på den bortflyende stången |
|
Tillbaka mot vinteridet
|
2 kommentarer:
Mycket vackra bilder!!!
Men hur tar man tempen på en midsommarstång?
Bra iakttagelse.Vi mäter lufttempen och skriver ner densamma på stången.
Skicka en kommentar