01 juni 2012

Semester i lång gästgivaregård.

Båten skuggar ön.
Ryska kyrkan
Ringmurstorn
Stövelmakaren
Som alla förstår har vi varit i Tallinn och skaffat oss lite större historisk bildning än den vi hade tidigare. Liksom för två år sedan åkte vi med Postveteranerna vilket var mycket trevligt. Många trevliga kontakter och många skratt. Det enda som är tråkigt är ju själva bussresan mellan Borås och Stockholm dit jag har veckopendlat med bil i alltför många år. Nåväl, vi lämnade ett soligt Borås och kom i god tid till ett kallt och blåsigt Stockholm. Vi hann med en rundtur i Gamla stan vilken även inrymde en hälsning på Evert Taube och fika på ett café innan det bar iväg till Värtahamnen och M/s Victoria. Så fort båten lade ut kom solen och det blev en underbar färd genom Stockholms skärgård som aldrig verkade ta slut. Det visade sig då att vi först skulle anlöpa Mariehamn på Åland för att rederiet Tallink kunde få legitimera sin Tax Freeförsäljning ombord. Många fina bilder blev det under kvällen och Mumien lyckades fånga båtens skugga mot en ö strax före solnedgången. Vem som vann på rouletten förbjuder min blygsamhet mig att berätta men ni kan väl gissa.
Här avnjöts medeltidsmiddagen
Deltagare i kulturfestivalen
Vy över Tallinn
Direkt från båten åkte vi till Hotellet för incheckning för att sedan under tre timmar vandra runt i Tallinns gamla stadsdelar med svensktalande guide. Mycket intressant och lärorikt. Beskrivningen av inrikespolitiken stämde dock inte riktigt överens med rapporteringen i SVT. Kvällen avslutades med en medeltidsmiddag på en gammal krog. Betydligt bättre än motsvarande upplevelse i London där vi fick lämna så gott som all mat till de fattiga. Men här var vi både mätta och upprymda vid tillställningens slut. Vackert väder bestods vi med hela dagen även om inte värmen var överdriven.
Vy över Tallinn

Ilon Viklandsmuséet
Borgen i Haapsalu
Onsdagen inleddes med skurar under vår färd mot en annan gammal stad Haapsalu där vi gick bland gamla hus och vandrade på en underbar strandpromenad utefter Finska viken. Dessutom hann vi med både Ilon Viklandsmuséet och ett hantverkshus. I det senare fanns ett sjalmuseum, mattutställning och olika konstutställningar. Regnet upphörde och vi vandrade runt i borgen, vilken precis som Torpa stenhus härhemma har en jungfru inmurad i ett torn. I Haapsalu spökar hon som "Vita damen" men vi märkte inget av några spökerier. Tillbaka till Tallinn där det skulle köpas brända och destillerade drycker för ungefär samma pris som på båten. Fördelen var att allt kunde lastas direkt i bussen och inte behövde dras runt i de oändliga korridorerna vid landstigningen. Efter en god buffet blev det samma ritualer på utresan. Även nu var vädret vackert och roulettkulan rullade rätt väg. Sömnen inann sig snart och efter det obligatoriska Mariehamnsbesöket, som jag inte märkte av, var det en ny vacker upplevelse att segla genom Stockholms skärgård. Efter tilläggning och två fikaraster var vi snart hemma igen. Vi var naturligtvis tvungna att hämta Gandi och Yambo på Stockabäcks kattpensionat så det blev några mil extra innan man kom tillbaka till hemmanet igen.
Stockholms skärgård

1 kommentar:

Tobias sa...

Trevligt!