20 december 2012

Äntligen!

Inte för att vi gillar årets mörkaste dag utanför att vi lärt oss av våra förfäder från Newgrange om t ex. Newgrange och vintersolståndet . Det framgår väl var jag lånat bild och text. Jag var där veckan före ståndet 2007.  Då var man ju fortfarande viril. 
Solstice at Newgrange. (Foto Cyril Byrne.) Astronomy Picture of the Day.
I morgon, den 21 december, inträffar vintersolståndet – jordaxeln börjar luta mot solen igen och dagarna börjar så sakteliga bli längre och ljusare igen.
Under förutsättning att vädergudarna är välvilliga (väderprognoserna säger att solen kan titta fram) så kommer de första solstrålarna att lysa i femton minuter in i en 18 meter lång gång i den förhistoriska fornlämningen Newgrange på Irland. Newgrange uppfördes för cirka 3200 f.Kr. Det är 600 år innan pyramiderna i Egypten byggdes och 1000 år före Stonehenge.
Gången leder in till en korsformad gravkammare och man tror att solen vid vintersolståndet för 5000 år sedan lyste upp även stenar inne i själva gravkammaren. Solen hade troligen en central religiös betydelse för de stenåldersmänniskor som byggde gånggriften.
Följ solstrålarna in i Newgrange via webben:
View the 2008 Webcast live from Newgrange on Sunday the 21st December from 8.30am until 9.30am.
 

Från och med i morgon kan vi få någon minuts sol extra varje dag om inte det här Mayafolket har rätt i att jorden förintas 12.12 den 21/12. Jag hoppas det händer innan vi skall betala räkningen för julbordet. Annars kan det kvitta och då ser vi fram mot en underbar vår och sommar 2013 då flera av våra bekanta inträder i åldern 50+. Som tröst kan jag säga att har man inte ont någonstans så är det en höjdare. Vissa fyller sjuttio men är mer hemlighetsfulla om firandet. Men det listar vi säkert ut hur vi kan störa på bästa sätt. Och vill någon åka till Newgrange Guidar jag gärna.

Inga kommentarer: