27 augusti 2010

Tillbaka till öknen!

I dag hade vi ett celebert besök här i Nordtorp. En gräshoppa som var 7-8 cm lång. Vid kontroll på nätet, kunde jag hitta många arter som finns i Sverige men ingen som var så här stor. Den här påminde mer om den som satte sig på Mumiens ben när vi satt en kväll i mörkret och lyssnade på beduinhistorier i Oman 2005. Kanske var det den som längtade efter henne?http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/insekterochspindeldjur/ovrigainsekter/grashopporvartbitareochsyrsor/bildgallerioverdesvenskaarterna.468.html


C

6 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Vilken baddare.

Solnasnackar´n sa...

Den i öknen var det BENjamin Syrsa?
Den nya, den Nordtopska vårtbitare är rätt stor och snygg.

Lae i Nordtorp sa...

Ben Jamin är säkert en bönsyrsa.

Lae i Nordtorp sa...

Enligt Sydsvenskan Ekot och DN var jag inte ensam om att se stora gräshoppar. Jag citerar: "Gräshoppor intar Uppland
I ett torrt skogsparti vid Örsten på norra Singö flög de plötsligt upp framför entomologen Ulf Gärdenfors fötter. Och nu verkar det som att tusentals europeiska vandringsgräshoppor hittat till Sverige. Eftersom gräshoppan, som troligtvis kommit med värmen från de ryska eller centralasiatiska stäpperna i slutet av förra veckan, siktats både på Singö, i Grisslehamn och på flera håll i Stockholms skärgård kan det handla om en mindre invasion.
– De exemplar som upptäckts är bara toppen av ett isberg, säger Ulf Gärdenfors, professor i naturvårdsbiologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
I Bibelns andra Mosebok beskrivs insektens framfart: ”De täckte marken så att den blev alldeles svart, och de åt upp allt som växte i landet och all frukt på träden.” Men någon fara för att Locusta migratoria ska göra stor skada på grödor i Sverige finns inte, enligt Ulf Gärdenfors.
– Det krävs större mängder för det. Om man jämför med vad rådjur, harar och älgar stoppar i sig så handlar det om mycket små volymer.
Dess härjningar är kända sedan Gamla testamentets dagar. Nu är krypen här – men på våra breddgrader ter de sig ändå rätt så beskedliga.
De fruktade vandringsgräshopporna ställer fortfarande till med stora problem i exempelvis Afrika och Australien.
I Sverige är vandringsgräshoppan – Locusta migratoria – en mer sällsynt gäst. Men i helgen upptäcktes den på flera platser i Stockholms och Upplands skärgård. Enligt Ulf Gärdenfors, entomolog vid Artdatabanken, har den sannolikt kommit hit med värmen från de ryska stäpperna.
Det kan handla om ”riktigt stora mängder”, men enligt Gärdenfors är fynden spektakulära snarare än oroande.
– Det är inga enorma mängder, så de kommer knappast att ställa till med någon skada. Visserligen äter de en del men det är ju ingenting jämfört med en kanin eller en hare.
Någon risk att gräshoppan bosätter sig permanent i Sverige ska det inte vara.
– Men med varmare klimat kan vi förvänta oss att den kommer hit allt oftare.
Vandringsgräshoppan är 5–7 centimeter lång. Den kan ha grön eller grå kropp, svartfläckiga vingar, svarta knän och korta antenner."

Anonym sa...

Ja ni är vekligen moderna i Nordtorp!

Anonym sa...

" verkligen" ska det stå.