24 september 2008

Blogguppehåll

Jag tar nu en liten paus med bloggskrivandet och återkommer efter Kriteriehelgen.

Kriteriekval.

I kväll är det upp till bevis för Travkompaniets treåringar. Alla fem går ut i kvallopp till Kriteriet. Att ha med så många tror jag inte någon hästägare lyckats med tidigare. Maharajah blir stor favorit men ingen av de fem är chanslös. Manna och Milliondollarbaby stöter på varandra redan i det kval som ser Yield Boko som spelfavorit. Men jag skall stötta Millionbabyn på Toton med en liten slant. Missa inte TV4+ i kväll 21.30 så får ni se vilka som går vidare till finalen nästa helg.

Drunkningsolycka 1921.

I mitt släktforskningsarbete stötte jag på ett par som var såväl farbror och faster som morbror och moster till min far. Ingen visste mer än att de hade omkommit i en drunkningsolycka i Rjukan, Norge. Efter att förgäves ha letat på nätet efter en notis vände jag mig till en journalist på Arbeiderbladet i Rjukan och fick respons. Arbeiderbladet startade först 1923 men det hade funnits fler tidningar. Inom några dagar hade Egil Stensrud som han heter plöjt genom arkiven hos flera andra tidningar och hittat vad jag sökte samt även dödsannonsen. Tack Egil, nu vet jag att det finns goda grannar på fler ställen än i Nordtorp.

22 september 2008

Skymning.

Två bekanta går förbi ett hus på kvällen. Du ser där uppe där det är tänt, där har jag släkt säger den ene. Mycket roligt tyckte den andre och när han vid ett senare tillfälle i annat sällskap passerar samma hus vill han upprepa samma skämt men kom inte riktigt ihåg hur det var. Du ser där uppe där det lyser, där har jag en moster...........

18 september 2008

Det Östtyska kryssningsfartyget M/s Völkerfreundschaft vid kaj i Göteborg 1970. Det här fartyget blev världskänt vid en tråkig händelse 1956. Om ni vet vad som hände vet ni säkert också vad hon hette vid den tiden och vem som ägde henne? Inga andra priser än tillfredställelsen över att ha rätt utdelas.
Posted by Picasa

17 september 2008

Gårdarna runt sjön.

I dag har vi haft förmånen att deltaga i Postveteranernas utflykt i Birgit Th. Sparres fotspår. Vi utgår från att PTS inte har några invändningar för att vi är Televeteraner. Att det är lika kallt i dag som i går glömmer vi lätt när vi lotsas Åsunden runt med en så kompetent guide som Gun Olsson är. Efter att ha hämtat upp Gun i samhället Hulu, för resten berömt på 60-talet för Brasons utsvängda terylenebyxor vilka lanserades av Lasse Lönndahl i Hylands hörna, började vi dagen med kaffe i Majblommegården. Gården som ligger vid stranden av Åsunden och i dag är konferensanläggning var Kollo i femtio år från 1934 i Majblommans regi. Därefter bar det av till Torpa stenhus där vi matades med historiska fakta varvat med sägner och skrönor om Gustaf Vasa och Stenbockarna. Restaurering av tak och dörrposter pågick i Riddarsalen pågick så det blev ett kryssande mellan ställningar och konservatorer, kyrka och fängelsehålor. Vi fick också lära oss att orsaken till att Torpa är så välbevarat är att det under flera århundraden användes som spannmålsmagasin. Det innebar att det var tvunget att tak och väggar hölls i gott skick. Därefter åkte vi till Hofsnäs som i ny regi bjöd på en utmärkt lunch och tillfälle till samvaro och promenader i environgerna. Det bjöds också tillfälle att besöka Lyckebosmeden som visade sin smideskonst såväl i smedja som butik. Gårdarna Finnekumla, Åsundsholm och Sjöred besiktades från bussen och historien förkunnades av guiden. Sjöred var Birgit Sparres barndomshem och har faktiskt ägts av vår nationalidol Ingemar Stenmark under några år. Åsundsholm byggdes av Birgits mor på 1920-talet. Efter ytterligare några stopp beundrade vi modernare bebyggelse i Ulricehamn och såg det nya kallbadhuset vilket har en touch av engelsk pir i arkitekturen. Som lök på laxen efter dagens övningar såg vi två stora älgar utefter autobahn till Borås.

16 september 2008

Eira Do Serrado

http://picasaweb.google.com/nordtorp.pp.se/NunnornasDal

Jag längtar efter sol och värme. I dag är det endast 8 grader i Nordtorp. I morse var jag en sväng upp till Skaraborg. Yttertemperaturmätaren i bilen pendlade mellan 5 och 8 hela tiden. Då passar det väl bra med ett bildspel från Madeira.

15 september 2008

Är det här våra äpplen?


När jag klippte gräset upptäckte jag en hög som älgen lämnat efter sig då han åt upp våra äpplen. Då kom jag ihåg att när jag var liten frågade barnen "vill du ha ett äpple?" Svarade man ja tack så lät det,"ta det hästen släppte." Jag vill inte ha älgens äpplen men associerade till att i dag är det här en riktig skitblogg.

13 september 2008

Soligt men kallt.

Mytologerna i TV har lovat bättre väder, med två dagars framförhållning, de senaste veckorna. Idag hade kristallkulorna kommit i kapp. Solen skiner från en klarblå himmel men det är en isande vind som blåser ner från nordost. När solen skinner associerar jag av någon anledning till min gamla lärobok i Tyska. "Die Sonne brennt und alle ist braune wie Schokolade". Det var tur vi inte åkte till Varberg!
Grannen har börjat med andra höskörden och jag får väl ge mig ut med gräsklipparen när daggen torkat upp. Veckans höjdpunkt var Maharajahs topplopp på Solvalla i onsdags.

12 september 2008

Rodnad.

Exmerar Gustav socker till kaffet sa en nyss fådd bekant. Jag heter Lae sa jag lite blygt. De tre damerna jag fikade med stämde upp ett unisont skratt och jag förstod inte något. Det hände sig på det ljuva sextiotalet och damerna kallade alla Gustav efter att ha hört Hasse och Tages sketch Notan i den klassiska revyn Hålligång på Berns 1963. Tack för kaffet!

10 september 2008

Utställning.


Titta pappa, nu har de ställt fram korna. Så sa ett spontant barn från storstaden i början av sommaren. Vad skall då jag säga i dag när jag har besök av en älgko med kalv? Vi pratade i tio minuter under tiden de åt sly runt vår "återvinningsstation" trevligt, trevligt.Mindre trevligt var att de hade ätit upp merparten av våra äpplen innan jag fick syn på dem.

09 september 2008

Motionärer och parkering.

Min målsättning är att ha en positiv Blogg. Men för tillfället är jag en riktig gnällspik. Vi har ett fint elljusspår som börjar på vår infartsväg. Det ger oss och många andra både glädje och motion. Men de motionärer och hundägare som inte bor i närheten kommer mestadels med bil. De har antagligen i förväg bestämt sig för hur långt de orkar gå eller springa. Det innebär att de inte orkar gå de 400 meter extra som det är från den utmärkta parkeringen vid klubbstugan. De flesta ställer sig framför grannens traktorgarage eller drivmedelstank. Men man ställer sig även tätt intill eller på vår utfart. Kanske tror de att tio meter från korsning enbart gäller i staden. Jag har börjat fotografera alla nummerskyltar på de som skymmer sikten för mig. Nu har jag massor med kort på bilar och följaktligen namn på ägarna. Vad gör jag med dem för ordningsmakten bryr sig väl inte? Skall jag parkera på deras utfarter eller skall jag vänta på att det sker en olycka?

Första april?

Enligt Borås tidnings nätupplaga kommer Borås kommun av miljöskäl att införa förmånsbil för samtliga anställda. Vad jag förstår är det inte ett försenat aprilskämt utan ytterligare en kostnad för kommuninnevånarna. Frågan är om det skall sorteras in som VÅRD, SKOLA eller OMSORG. Jag tror i alla fall inte det är omsorg om de 8200 anställda som berörs av förslaget. Att administrera en bilpark av den storleksordningen lär väl innebära ett ökat antal arbetstillfällen i Kommunen. Det är kanske därför samtliga partier är överens att beslutet i fyllmäktige enbart blir en formalitet.
Jag hoppas skribenten har missuppfattat begreppet förmånsbil men även om det är privata leasingsavtal som avses så har vi färskt minne hur det gick med hyrdatorerna. Där fanns det väl enbart förlorare.
Som en parantes kan tilläggas att statarsystemet avskaffades 1945.

06 september 2008

Going Kronos

I dag lyser vi upp höstmörkret med Mumiens senaste alster. Modellen heter Going Kronos och är son till storstjärnan Viking Kronos. En halvbror vid namn Micro Mesh startar i dag inom V-75 i storloppet Europeiskt treåringschampionat med 500 000 SEK till vinnaren. På så sätt krattas manegen för Lie Detector som i morgon som enda sto är en rysare i Derbyt. Tack vare Mumiens åtrupptagna målande får jag öva på hennes kamera med mål-sättningen att bli näst bäste fotografen i Nordtorp.
Posted by Picasa

05 september 2008

04 september 2008

Bilexport

M/s Husarö
På Uddevallabloggen kan vi emellanåt följa Ace-båtarna som transporterar skrotbilar för export till Sydamerika. Jag vill påminna om att på 1960-talet exporterades fabriksnya SAAB-bilar bilar från Badökajen i Uddevalla. Skrotbilarna kom då från Mordamerika och importerades till svenska stålverk.
Posted by Picasa

Bullödla


Bättre än Bullens Pilsnerkorv?
Posted by Picasa

Syndaflod.

Trots att helhetsintrycket av sommaren är att det varit bra väder kan jag inte blunda för det faktum att det sedan midsommar har kommit 325 millimeter regn här i Nordtorp. Under gårdagskvällen och natten har det formligen vräkt ner. Högtryckstvätt är överflödig. Behöver något göras rent är det bara att lägga ut det på gräsmattan så sköter regnet om rengöringen.
Om det är växthuseffekten som är orsaken har jag inte kompetens att uttala mig om men visst måste vi i alla delar av världen vakna upp och försöka leva på ett mer naturvänligt sätt. Efter oss syndafloden.

03 september 2008

Tiden rullar på.

En turist stannade och pratade med en bonde. Efter en stund frågar han hur mycket klockan är. Den är strax tolv. Jaså, är den inte mer? Nej, här i Sandhult blir den aldrig mer för sedan börjar den om igen!
Vad är klockan? Jag vet inte för jag har en knapp som är ur. Men det gör inte så mycket för tiden är knapp.

02 september 2008

Californian state road one.

Den som har en möjlighet att färdas kustvägen från San Francisco till Los Angeles bör absolut ta vara på den. Framför oss ligger sjuttio mil naturscenerier och med jämna mellanrum dyker det upp intressanta platser som bara måste ses. Minst tre dagar behövs för att verkligen kunna sortera ut alla intryck. Färden går genom hårnålskurvor kantade av såväl mjuka gröna kullar som branta stup. Stora redwoodskogar och sömniga spanska småstäder bjuds det också på. Har vi tur kan vi se sjölejon och sälar på klipporna nere vid vattnet. Kanske även en val lite längre ut. Och hela tiden med Stilla havet i blickpunkten. Efter att ha passerat Henry Cowellskogen med sina redwoodträd blir första anhalten Santa Cruz. Här är ett "El Dorado" för surfare trots att vattentemperaturen är ganska låg. Vattentemperaturen uppskattas mer av de många sjölejonen som trängs på klipporna. http://picasaweb.google.com/nordtorp.pp.se/CalifornianStateroadOne
Färden går vidare till Monterey. Staden som för alltid är förknippad med John Steinbeck och hans underbara persongalleri i "Riddarna kring Dannys bord","Det stora kalaset" etc. Det som inte är lika välkänt är att det var här Californien blev amerikanskt den 7 juli 1846. Jag har tidigare berättat om när Mumien blev attackerad av en arg fotorättsinnhavare utanför Wayfarers Church. I Monterey var vi inne i en affär som sålde posters från gamla filmer. Inte heller här var hennes fotograferingskonst uppskattad.
Nu fortsätter vi mot Pebble Beach via den avgiftsbelagda vägen 17 mile drive och passerar ett otal av de världsberömda golfbanorna samt landmärket The Lone Cypress. Här finns också en eucalyptuspark och vintertid miljontals monarkfjärilar. Efter alla vyer kommer vi så småningom till Carmel som förutom att det varit en av Californiens 21 spanska missionsstationer även har haft Clint Eastwood som borgmästare. http://www.guestlife.com/media/GuestLife/Monterey-Bay/Annual-2006/17-Mile-Drive-Pebble-Beach/ Mellan Carmel och San Simeon ligger det vilda Big Sur-området. Här är högt, kargt och bråddjupa raviner och ont om bebyggelse. Här bodde en gång Henry Miller och jag är nog lite avundsjuk på det. Efter incheckning på motellet i San Simeon var jag i skymningen nere vid stranden och njöt av bruset från Stilla Havet.

Nästa dag börjar vi med ett besök i Hearst Castle. http://www.hearstcastle.com/history/archival_materials.asp
Ett helt otroligt ställe som byggts av tidningskungen Randolph Hearst för mindre än hundra år sedan. Hit har man forslat statyer från antiken, hela kyrkoinredningar från Spanien etc. Vad säger arkeologerna om det? Det hela är sedan inramat med en nypa dålig amerikansk smak och är roligt att se även om jag anser att antikviteterna skall vara kvar i sina ursprungsländer. Under storhetstiden fanns här även en djurpark, varför det fortfarande finns förvildade djur som annars inte hör hemma här. Efter ha njutit av utsikten över Morro bay, med klippan som är som ett litet Gibraltar hamnar vi i en gammal dansk stad som heter Solvang. http://www.solvangca.com/1/photo/index.html Mycket pittoreskt men oerhört kommersialiserat. Stora blomsterodlingar utmed vägen och snart är vi i Santa Barbara där ett besök på piren är ett måste. Men med alla oljeriggar som syns ut i havet kan man alltid undra om vattnets kvalitet är lika god som det är blått. Om man fortfarande har energi kvar kan man titta på miljonvillorna i Malibu, men vi åkte direkt till sängen i Glendale.

01 september 2008

Sjunde månaden och Ramadan.

I alla tider har människan skapat system för att ha ordning på tideräkningen. Av praktiska skäl måste tiden delas in i hela dygn. Att det finns många sätt att göra sina kalendrar på har säkert att göra med att varken solen eller månen lyckas göra sina kretslopp på ett jämnt antal dagar. Ett solår är 365,2422 dygn och tiden mellan två fullmånar 29,53 dygn.
Månkalender som helt bygger på månmånaderna praktiseras än i dag i Muslimska länder. Då de dessutom endast har 11 månader på sitt år infaller alla högtider som t ex Ramadan och nyår vid olika tidpunkter varje år. I år väljer de flesta Muslimer att följa Saudiarabien och starta Ramadan den förste september även om nymånen inte kan ses i Sverige för än på onsdag den tredje.
I en Lunisolarkalender vilken praktiserades av bl a Babyloner och Greker och fortfarande används av Judarna kombineras månmånader och solår så att man vissa år skjuter in en extra skottmånad efter de tolv ordinarie.
I Romarriket använde man sig först av en kalender som enbart hade tio månader. Mars-December. Då var september sjunde månaden(7=septi) och den behöll sitt namn vid övergången till den Julianska kalendern år 46 e kr. 1582 införde påven GregoriusXIII den Gregorianska kalendern som minimerar tidsfelet till en dag på 3000 år. Sedan 1753 använder vi den Gregorianska kalendern i Sverige.
Att olika kalendrar startar vid olika tidpunkter är betingat av viktiga händelser i respektive religioner. Den Judiska kalendern startar med Världens skapelse år noll som enligt de skriftlärdas beräkningar och översatt till vår tideräkning inträffade 3761 f kr. Att den Gregorianska kalendern räknar Kristi födelse som år noll vet vi. Men att Munken Dionysius Exiguus räknade fel på födelsen med cirka sju år är kanske inte lika känt. Den Islamiska kalendern utgår från Muhammeds flykt till Medina 622 e kr.