24 mars 2010

Stoppa våldet.

Människor som inte kan lösa sina konflikter utan våld har misslyckats. En orsak till våld sägs vara att den som slår tidigare har blivit slagen. En följd av bl a detta resonemang ledde till att Sverige 1979 blev det första landet i världen med att förbjuda barnaga. Då infördes den nuvarande regleringen i föräldrabalken som lyder: ”Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god fostran. Barn skall behandlas med aktning för sin person och egenart och får inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling”. Förbudet mot barnaga i föräldrabalken gör brottsbalkens regler tydligare eftersom misshandel av barn förr i tiden var tillåtet om det skedde i uppfostringssyfte. Det var därför nödvändigt att i föräldrabalken tydliggöra att det nu är förbjudet.

Under dessa trettioett år borde vi ha lärt oss en hel del. Men så vitt jag förstår är våld fortfarande ett pålitligt medel att ta till när konflikter skall lösas. Vi har förbud mot kniv på allmän plats. Ändå är det rapporter om knivskärningar mest varje dag i media. Kan det vara något annat som gått snett i vår uppfostran av barnen och i vårt umgänge bland vuxna. För visst har vi väl alla rätt att behandlas med aktning för sin person och egenart och inte utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Jag ser fram mot ett mer humanitärt samhälle där alla kan vara sig själv och ingen behöver vara rädd, varken på Västbanken, i våra svenska förorter eller på någon annan plats i världen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan det vara så att rädsla föder våld? Och har inte media en stor del av ansvaret? Varje dag hörs och syns rapporter om bestialiska gärningar som varje barn(!) kan ta del av. I det mediabrus som alla utsätts för är det svårt att värja sig som barn inför det som man inte ska behöva veta. Fantasin sätts i rörelse av allt som serveras och ska man vaar ärlig så lyser oftast positiva nyheter med sin frånvaro. Vad händer i ett barn som lätt kan läsa löpsedlarna tex? Vilka vuxna hinner med att känna av barnets funderingar och kanske kommentera och förklara? Internetvärlden så tillgänglig för alla och envar ska vi bara inte tala om. Det barn inte förstår skrämmer dem. För ca 30 år sedan talade man om videovåldet. Det har fortfarande kvar sin aktualitet även om det fått annat namn. Det har sannerligen inte blivit lättare att vara förälder och "fula gubbar" finns fortfarande.

Lae i Nordtorp sa...

Du har så rätt.