22 november 2010

Släktforskningens vedermödor.

I och med vår flytt har vi gått igenom och sorterat upp mängder av handlingar, såväl egna som arvegods. Ett som jag bara måste dela med mig av är en skrivelse från kyrkoskrivaren i Sandhults församling till Mumiens farfar. Farfadern hade intresserat sig för sina förfäder och bett att få utdrag från kyrkoböckerna över tidigare generationer Nordtorpsbor. Här följer en avskrift: "Bäste Samuelsson! Det var inte småsaker ni begärde enl. till mig avlämnad handling. Hur kan ni hitta på dylikt? Och, vad glädje har ni därav? Lyckligtsvis äro vi inte skyldiga att utföra dylik arkivforskning. Det kunde gå på tok med det egentliga arbetet- men det mesta är här ovan. Behöver det fullständigas, vänd eder till komministern, som kanske åtager sig, givetvis mot betalning. Jag tager inte emot ersättning. Utdraget är för gammal bekantskap och gästfrihets skull."
Ja nog har vi det enklare idag som kan ge oss rätt in i de gamla böckerna via Arkiv Digital eller andra kanaler. Och när man ibland ändå stöter på patrull finns det massor med trevliga släktforskare att fråga till råds som inte är lika njugga med att dela med sig av sin kunskap som den gamle kyrkoskrivaren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vet du vad kyrkoskrivaren i sin godhet delade med sig av?
Har du någon tidsangivelse?
Det där är verkligen ett historiskt dokument!

Lae i Nordtorp sa...

Jo, han hade nog lagt ner en del jobb. Det var uppgifter om två generationer. Allt detta var redan bokfört i vårt släktprogram så tyvärr sparade vi inte något jobb genom att hitta detta.
Visst är det ett historiskt dokument även om brevet inte är daterat.Jag gissar att det är från 1920-30 talet.