19 november 2008

Ursholmen.

Som Rolf Olsson så träffsäkert konstaterade var det Ursholmen som avbildats i gårdagens blogg. Att jag hamnade där var egentligen inte meningen men det gav mig ett nytt favoritställe på kusten. Bakgrunden var att sonen d.ä. tillsammans med kamraterna i sjätte klass hade sparat till en klassresa till norra Bohuslän. Logi ställde en förälder som ägde en liten gård i Svinesundstrakten upp med. Ungdomarna hade själva gjort upp program för hela veckan och vi var några föräldrar som ställde upp med fortskaffningsmedel. Vi var såväl vid Fredrikstens fästning som i Strömstad. En dag skulle vi cykla på Sydkoster och en båt med skeppare hade hyrts för ändamålet. Det var i maj så lokalbefolkningen hade ännu inte hunnit tröttna på sommargästerna. Vill ni se sälar frågade skepparen efter cykelturen. Ja svarade barnen men det har vi inte betalat för. De kom ju från Boråstrakten och visste att allt kostar något. Det bjuder jag på sa skepparen så kan vi titta på hembygdsmuséet på Ursholmen samtidigt. Vi såg massor med säl till ungdomarnas stora förtjusning. Men det var platt intet mot upplevelsen att navigera sig in till bryggan. Visserligen har Kryssarklubben målat fläckar på klipporna så att det går att hitta enslinjer som bär fritt mellan bränningarna och in till kaj men att känna sig helt säker är svårt. Ett grund NV om hamnen heter julkvällen och jag antar att det finns viss symbolik i det.
På den gamla fyrplatsen har Stiftelsen Ursholmen bevarat den gamla bebyggelsen med fyr och allt och vi fick ett lärorikt studiebesök under skepparens ledning. Tack för det så här 22 år senare.

När vi sålde vår sista båt kunde vi inte vara utan de åtta muggar med olika fyrplatsbilder på som ingick i köksutrustningen. De fick följa med hem och användes nu vid oväntade besök men ingen annan än jag får använda Ursholmen. Mumien har abonnerat på Pater Noster annars har ni fritt val. Om ni vill läsa mer om Ursholmarna så rekommenderar jag ett besök på deras hemsida. http://www.ursholmen.se/
Ett bidrag till verksamheten på Postgiro 89 24 84-0 är också välkommet.

Inga kommentarer: