14 november 2008

Den bortglömda staden Petra.


Ungefär tio mil från Aqaba vid Röda Havet ligger den mytomspunna staden Petra. Från att varit ett handelscentrum redan på Nabatéernas tid föll staden i glömska på 1200-talet e. kr.
Befolkningen runt omkring bevarade hemligheten om var staden var belägen ända fram till 1812 då den schweiziske upptäcksresanden Johann Ludwig Burckhardt genom list och förslagenhet lyckades lokalisera den. I dag är den sedan 1985 uppsatt på UNESCOs världsarvslista och är nu även utpekad som ett av världens sju nya underverk.
Att staden var svår att hitta förklaras av att den är omgärdad av höga klippor och från söder endast kan nås genom en smal gång genom klipporna.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Petra,_Jordanien
När vi var där för mer än tio år sedan hade vi inte tillräckligt bra kamerautrustning för att fånga motiven på bästa sätt. Det var också oerhörda kontraster i ljusförhållandena. Vi hade tänkt råda bot på detta genom att åka dit i höst och hade intresseanmält oss för en Jordanienresa med King Tours via nätet. När vi inte hade hört något på en månad ringde jag upp dem och pratade med en trevlig herre som beklagade att vi inte blivit kontaktade. Han skulle se till att någon kontaktade oss inom någon dag. Vi har fortfarande inte hört något och jag behöver väl inte tala om att vi blev oerhört besvikna. Vi får väl skjuta på det hela ett tag och åka reguljärt till Amman och hyra bil där. Men det är ju bekvämare när någon annan står för det praktiska.
Hur som helst vill jag inte undanhålla bilderna vi tog och här är de med http://picasaweb.google.com/nordtorp.pp.se/Petra?authkey=xNhaYdBUNFw
reservation för att kvalitén kunde varit bättre.

2 kommentarer:

Gunnar Klasson sa...

Lustigt, jag känner en person som åkte dit nyss.
Mvh
Gunnar

Lae i Nordtorp sa...

Hej Gunnar!
Det kan nog stämma men antingen får man åka med någon av de stora charterföretagen som trafikerar Aqaba eller ordna själv. De stora hastar bara igenom sevärdheterna och då känns tiden lite bortkastad. Vi hade ju dessutom snöat in lite på King Tours, men det finns fler små. Men det blir nog att hyra bil så bestämmer man själv. Men det får bli framöver för nu har jag bokat Madeira.