Men visst har vi varit priviligerade som i många år gått igenom ritualerna med sill, dopp i grytan, vila, kaffe med grön likör och Kall Anka, julklappsutdelning, skinka, lutfisk, risgrynsgröt med grötsup och sist men inte minst när svärfar läste julevangeliet i familjebibeln från 1600-talet. Därefter frukt, godis och förfriskningar så att man knappt hann gå och lägga sig för än det var dags för julottan. På Juldagen lagades ingen mat utan efter julottan rördes en slags pytt ihop av resterna från julafton. Det kallades soppamat. Som ny i gänget var jag kanske något skeptisk till att blanda lutfisk, potatis, korv och skinka men man lärde sig. Sång, musik, spel och puzzle inramade dagen och sedan började vi om på annandagen. Nyår var det fyrverkerier och kalas med löjliga hattar och serpentiner.
För Trettonhelgen ville Mumien och jag skapa en egen tradition och det är lutfisk (molva molva) och risgrynsgröt som vi äter på gröna Annatallrikar. Gröten serveras ur en gröna Birgittakarott. Som en parantes kan nämnas att jag på fiskmarknaden i Funchal hittade torkad fisk lämplig att luta till det facila priset av 82,50 euro/kilo.
Om nio år kommer förhoppningsvis den tvåhundrade julen att firas i den då pietetsfullt renoverade mangårdsbyggnaden i Nordtorpstankars vinjett. Vi hoppas traditionerna finns kvar då även om antalet rätter kan behöva minskas ner.
1 kommentar:
På tal om julotta , så firar man den i Svenska kyrkan i Melbourne också , så klart . Men där får man täcka fönstren med svarta sopsäckar för att få den rätta stämningen.
Julafton dansar man kring granen på gräsmattan så svetten lackar. Alla som ställer upp får se Kalle Anka på video! Coolt!
Gröt och skinksmörgås , glögg pepparkakor och gott kaffe serveras.Kvaliteten på kaffe är man noga med i Australen.
Skicka en kommentar