29 januari 2008

Turistfälla i L.A.

1991 besökte vi en kusin till svärfar i Los Angeles. Vi såg fram emot de naturupplevelser hon utlovat som t ex Grand Canyon och Yosemite. Däremot var vi väl inte lika trakterade av att trampa gator i storstäderna.
Jag har tänkt att berätta om en del upplevelser vi hade och startar idag med Forest Lawn i Glendale.
Det var just Los Angelesförorten Glendale som vi hade som utgångspunkt för våra stôlleprov. Första dagen, då vi dessutom kämpade med Jetlag, inleddes med att besöka Jensen buildings som vid den tiden var den mest datoriserade kontorsbyggnaden i L.A. Redan i hissen upp fick vi en försmak av alla märkliga människor vi skulle möta under resan. Där åkte vi tillsammans med en man som var lindad som en mumie fast med öppningar för ögon, näsa och mun. Först trodde vi att det var någon filminspelning på gång. Man hade tidigare spelat in några scener för en TV-serie i huset. Men så var det inte denna dag, så det var väl bara någon som ville väcka uppmärksamhet i största allmänhet.
http://www.forestlawn.com/About-Forest-Lawn/Locations-and-Directions-Glendale.asp
Huvudmålet för dagen var annars Forest Lawn Memorial Park, en stor gravplats med monument, kyrkor, museum och flera mausoleum. Här mötte man den amerikanska kulturen i sin prydno eller är det brist på kultur. Nästan allt var kopior av antika föremål och byggnader från i första hand Europa. Till exempel statyer som kopierats från Michelangeo. Eller två enorma tavlor som Jan Styk gjort i mosaik. Den ena föreställer undertecknandet av självständighetsförklaringen och är i original målad av John Trumbull och finns i Washington. Mosaiktavlan är tre gånger så stor som originalet och det gick tydligen åt 700 000 venetianska glasbitar för att färdigställa den.
http://picasaweb.google.com/nordtorp.pp.se/ForestLawn
I ett mausoleum fanns en enorm fönstermålning, men även den var en kopia. I detta fall Nattvarden av Michelangeo. I övrigt fick man känslan att man besökte bankfacket för i flera mausoleum var det massor med små dörrar i rader för att placera gravurnorna i. Många namn på dörrarna kände vi igen som gamla filmstjärnor.
fortsättning följer .......................

Det var i alla fall skönt att komma hem till June och svalka av sig i poolen.