18 januari 2008

Stormvarning.

Jag läser i Tidens kalender från 1984 att i dag för 25 år sedan drog en våldsam snöstorm in över södra Sverige. I byarna uppmättes 40 m/sekund. Samtidigt uppmättes det högsta vattenståndet i Östersjön sedan 1886. Det var 119 cm över medelnivån. Vi får se om dessa siffror håller när den av SMHI utlovade stormen når in över Västsverige fram i kväll. Den har inte fått något namn än då man ännu inte är säker på om den utvecklas till orkanstyrka.

Namnen Gudrun och Per som vi har i ganska färskt minne kommer inte från SMHI, utan dess norska motsvarighet, Meteorologisk institutt. De ger namn åt varje extrem väderyttring efter en särskild ordning som går efter alfabetet. Den senaste hette Rita, så om det blir något namn kommer det alltså att börja på S.

Här i Nordtorp hade vi precis gjort en sistagallring när Gudrun tog ner hälften av det som var kvar. När allt var utkört konstaterade vi att det var lika bra att ta resten också och plantera nytt. Det var tur det, för när slutavverkningen var klar och virket utkört kom Per. Eftersom träden var borta kunde ju inga blåsa ner.

Inga kommentarer: