07 januari 2008

Kort om Whisky

Uisge Beatha är det keltiska namnet på Whisky. I översättning ungefär det samma som livets vatten eller aqua vitae. Endast Whisky producerad i Skottland får stavas utan e.
Vet ni att Amerikansk Whiskey destilleras en gång. Skotsk Whisky två gånger. Irländsk Whiskey däremot destilleras tre gånger. Kan det vara orsaken till att man för länge sedan marknadsförde bra skotsk Whisky som Best Irish Whisky.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Besökte för många år sedan Johnnie Walkers fabrik i Kilmarnock, Scotland. Det var mycket intressant att få visning av hela blandnings-och buteljeringsarbetet. Avsmakning ingick. Man sänkte ner en skopa på en lång stång i ett jättekärl och bjöd sedan runt i plastmuggar. En sak förvånade mig dock oerhört mycket, man färgade whiskyn med karamellfärg!Det hade jag aldrig kunnat drömma om.

Lae i Nordtorp sa...

Hej Rolf.
Jag har läst att industrins argument för att använda karamellfärg är att färgen på samma märke som är lagrad på olika fat kan skilja ganska mycket. Det skulle kunna få kunderna att misstänka att det är olika kvalitet i olika flaskor. Det påstås även att bartenders skulle kunna beskyllas för att ha spätt ut whiskyn med vatten i de ljusare varianterna. Hur det nu är med det får vi trösta oss med att de små mängder karamellfärg
(E150)som tillsätts inte påverkar smaken.
Jag har också läst att färgmängden anpassas till den marknad för vilken whiskyn är ävsedd. Amerikaner, fransmän och italienare vill ha ljus whisky medan marknaden i fjärran östern föredrar en mörkare nyans.