15 juni 2008

Traktor, utombordare och korvar.

I går var vår gode vän Wolfgang här för att hjälpa mig få igång vår nu 51-årige trotjänare, traktorn Terriern. Wolfgang ställer alltid upp när det behövs och det gör det varje gång traktorn skall användas. Nu har den inte varit igång sedan påsk förra året. "Men den fungerade ju när jag körde in den" sa jag "och batteriet har jag laddat en vecka" . "Det är mycket som kan becka igen på ett år" svarade han tålmodigt. Det plockades isär förgasare och filter och naturligtvis var det tätt i ett munstycke. "Det är lika bra och titta på tändstiften också. Oj Oj Oj, har du en stålborste?"
När allt är på plats inträder Mumien på gödselstaden där vi håller till. "Fick du inga delar över" säger hon. "Det fick Laes kompis när han satt på en fotbollsplan och plockade isär en snurra, men den fungerade ändå." Associationerna var igång. Nämnde kompis fick en gång uppdraget att köra ett par med livsmedelskassar från livsmedelsaffären till ett stort svenskt företags semesteranläggning i Bohuslän. Som betalning för denna vänlighet skulle han ersättas med två kronor. Gubben var stor och tjock och madame om möjligt ännu större. Två stora bärkassar och en väska skulle också ner i den lilla aluminiumbåten med en 12-hästars Archimedes utombordare. När förtöjningen hade lossats blåstes full fart framåt och propellern vispade runt en bit ovanför vattenytan. Omstuvning av passagerare och gods följde samtidigt som en hel del publik samlades på ångbåtsbryggan. Vid försök två reste sig båten rakt upp vid gaspådraget och sjönk med aktern före en bit ifrån bryggan. Damen skrek och gubben svor medan de hjälptes i land av muntra åskådare. Matvarorna flöt omkring och jag minns särskilt ett band med prinskorv av försvarlig längd och kompisen som sa "Båten är väck och inte fick jag några pengar heller".

Åter till traktorn. "Prova och starta nu" säger Wolfgang och till allas stora förvåning drog den igång på första försöket. Nu var dock dagen så långt liden att vedkörningen fick bero till ett senare tillfälle men Wolfgang tyckte jag skulle köra några varv runt ladugården när den ändå fungerade. "Och sätt gärna på laddningen ett tag till, för vi har kört ur mycket ström idag, så kanske vi får i gång den till vedkörningen."

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket fantastiskt minne du har!
Ingen ÅNK där inte.

Anonym sa...

Var har du tagit den vackra skärgårdsbilden?

Solnasnackar´n sa...

Har samma fråga som rolf O. Och lycka till vid omstarten av traktorn i morgon.

Lae i Nordtorp sa...

Hej!
Bilden är från Eriksberg på Bokenäs. Samhället som kan anas rakt fram är Henån på Orust. Bilden är tagen 1970 och visar tydligt hur strömmarna går i Ulkhålet, vilket man kan utnyttja vid kryss i svag vind. I vänsterkant kan man se den gamla ångbåtsbryggan där odygdiga ungdomar lyste skepparen på passagerarbåten Munken i ögonen med ficklampor när båten skull lägga till i mörker.