31 oktober 2010

Jag säger bara en sak!

MAHARAJAH!!!!!!!!!!!!!!!!!
Men Björns häst med det tungvrickande namnet Quarcio de chene gav också mersmak.

Kent och Birgitta vann!!!!!!!!!!!!!

Det första vykortet till Gammelgården kom från Petterssons.

29 oktober 2010

Välkommen till Sandareds ostmässa!

Sandhults hembygdsförening har sin årliga ostmässa 30-31 oktober i skolan i Sandared. Bägge dagarna kl.12-16. Då får du inte missa chansen att provsmaka ur det stora utbudet och sedan ladda upp med ostar av varierande styrka och smak till julbordet. Förutom ost finns det många andra godsaker och begivenheter för den intresserade. Allas vår Kent kan tyvärr inte deltaga i år men vi andra håller ställningarna i hans anda.

28 oktober 2010

Gammelgården godkänt!


För ett antal år sedan gavs möjligheten att sätta namn på gårdarna i stället för de tråkiga numren. Det blev som vanligt under arbetslinjeperioden, möjligheten gick förbi medan vi var fullt sysselsatta med viktiga(!?)arbetsuppgifter. När vi försökte ändra vid ett senare tillfälle blev det avslag. Men skam den som ger sig. I går kom bekräftelsen från Stadsbyggnadskontoret i Borås att vår adress numera är: Nordtorp Gammelgården 518 90 Sandared. Vem blir först att skicka ett trevligt vykort på den nya adressen? Hoppas det inte blir som när vi flyttade hit ner. Då kom det ingen post alls och därefter påminnelser på obetalda räkningar.
I går var jag på Berättarafton i Uddevalla. Det var lika trevligt som vanligt men hemvägen blir längre och längre i mörkret.

26 oktober 2010

Vem blir först?

Nästa år måste MP:s språkrör avgå då partiets stadgar inte medger omval. Nu undrar jag om Mona hinner före? Då har hon vunnit något i alla fall. Reinfeldt kanske kan fixa en landshövdingspost eller något liknande. Hoppas LO-Wanja också får ett erbjudande. Hon har ju så stora meriter i pensionsförvaltarstyrelser så hon kanske kan bli ordförande för någon fond. Gud bevare Konungen och fastlandet samt Gotland och övriga öar.

24 oktober 2010

Jambalaya och släktforskning.

I går var vi hos goda vänner och åt en utsökt Jambalaya. Det inspirerar till att ha Hank Williams som bakgrundsmusik när jag nu skriver vidare. Efter maten fick vi möjlighet att lyssna på en ungefär 25 år gammal bandinspelning med svärfar där han på ett möte talade om Nordtorp genom tiderna. Jag kan föräkra er att det var en upplevelse att höra de berättelser på band som vi hört i verkligheten så många gånger förr. Jag konstaterade direkt att dialekten häromkring har ändrat sig fast det inte är så länge sedan. Som mycket kunnig amatörforskare och en väldigt god berättare lyckades han trollbinda publiken med början i fimbulvintern och avslutning i de problem man brottades på åttiotalet i Sjuhäradsbygden. Han konstaterade att järnåldern var en blomstringstid här i Sandhult och att att man hade malm till att smälta i sina "Hednablästror" har vi sentida bebyggare inte svårt att förstå när vi ser det järnhaltiga vattnet som finns i stort sett i varje brunn. En hednablästra var en håla där man lade myrmalm eller rödjord tillsammans med träkol och på så sätt smälte fram järnet. En annan intressant del i hans föredrag var hur ägarbilden på de olika gårdarna här i Nordtorp sett ut från Gustav Vasas tid och fram till idag. Jag har hittat ett intressant tidningsreportage från januari 1985 som jag lovar skanna in på bloggen så fort jag får ordning på min scanner. Men då får jag väl sätta mitt hopp till högre makter eller som Kris Kristofferson säger "Lord help me Jesus"

21 oktober 2010

Isbjörn eller katt?

Gandi har hittat en ny favoritplats. Framför brasan är det både varmt och spännande. Förr hade ju folk isbjörnsfällar med vidhängande skalle och tänder. Jag tycker nog att det är mysigare med katten. Döm själva.

Den 1 oktober skrev jag här på bloggen "så här såg det ut den 19 oktober för åtta år sedan". I dag kom straffet. Först tandläkaren med vidhängande hygienist och sedan snöstorm. Men trevligt har det också varit för jag har haft besök av Echset! Nu hoppas jag bara att Mumien kommer ut i morgon så jag slipper ut med snöslungan.

18 oktober 2010

Nationaldryck.


Jag blev så sugen på en öl att jag bara kände för att dela med mig.

15 oktober 2010

Utsiktens bryggeri.

Trots problem med min scanner vill jag visa ett urklipp och etikett som jag fick vid övergången till pantrarna. Om du klickar på bilden blir den förhoppningsvis större.

Lights in Nordtorp.

Inspirerad av ljusdesigners i Alingsås har Mumien piffat upp Nordtorp i samma anda.

















14 oktober 2010

Braspremiär.

Inspirerade av ljusen i Alingsås och annorstädes var vi bara tvungna att provelda vår nya braskamin. Det har föregåtts av många undanflykter då både Mumien och jag har stor respekt för eld. Men någon gång måste ju vara den första. Och det gick alldeles över förväntan. Men det var troligtvis för varmt för eldning för vi höll på att rinna bort i svettfloder trots att vi inte ägnade oss åt mer energikrävande sysslor än virkning (you can knit a sweater by the fireside) och släktforskning vid datorn. Troligtvis kommer denna kamin tillsammans med luft och sol att hjälpa oss att hålla nere elräkningarna i vinter. Poäng till den som vet vem som ursprungligen skrev innehållet i parantesen. Inspirerad av Kronér gör jag en 1-poängsparantes till (There´s no need to watch the bridges that we´re burning) Den som klarar bägge får tre. Poäng alltså.

13 oktober 2010

Lights in Alingsås.

Helga och Wolfgang bjöd oss att följa med på en ljusvandring i Alingsås. Sedan många år tillbaka kommer ledande ljusdesigners från hela världen till Alingsås för att förvandla höstmörka vardagsmiljöer till spännande ljuskonstverk som förmedlar stämning och berättelser. Jag vill lova att det var en upplevelse utöver det vanliga och när vi avverkat bortåt en mil på iskalla gator och parker var det skönt med kaffe och smörgås på ett av stadens många caféer. Det här är något jag vill rekommendera alla bloggläsare. Ta en tripp till Alingsås någon kväll före sista oktober och upplev själv alla konstverken på plats. Jag hade ingen kamera med men har lånat några bilder på nätet. http://www.youtube.com/watch?v=OpCb0d7BUUo

12 oktober 2010

En bättre skola.

Även en blind höna hittar ett korn. Ett vettigt förslag av Jan Björklund är det skall vara fler lärarledda lektioner.

11 oktober 2010

Vi vet vad som väntar.

Visst är det vackert på hösten. Men jag har ändå svårt att glädja mig när jag vet att vi i snabb takt går mot vinter. En föraning hade vi idag då en snål nordanvind gjorde sitt bästa för att förmörka det vackra vädret och växtlighetens färg. Trots allt har jag gjort en hel del nytta. Tagit in altanmöbler, kört bort det gamla brunnslocket, rensat sly runt källaren och vårdträden. Dessutom blev det en ansats till städning på logen.

10 oktober 2010

Man kan inte äga en katt!

Kommer ni ihåg Bernt Rosengrens dikt? Det gör i alla fall Ulf Wallin på Uddevalla Arbetarkommuns hemsida i en fin analys efter valet. Där lyckades han träffa flera spikhuvuden. Hur det är i det lilla perspektivet får här illustreras av Yamboree som trots upprepade förmaningar att vara snäll mot alla ändå avlivade en småvessla (Mustela nivalis) igår. Jag ville bara leka med honom sa han likt ett gammalt troll. Men det är väl inte värre än alla minkar som blir överkörda eller svälter ihjäl när så kallade djurrätts aktivister släpper ut dem ur deras burar.

06 oktober 2010

Värd en resa.

Nu när båtarna och klockorna är på plats, vimpeln nertagen och utemöblerna snart inne. Då vore det väl sjutton om jag inte skulle få åka dit, där det är varmare. Som Hedblom sa, när man kan gå anständigt klädd utan att varken svettas eller frysa, då é´dé gött. Får man dessutom ett glas rött så leker livet i sunnanvinden.

04 oktober 2010

Tack för det!

Enligt vanligtvis välunderrättad källa, Borås Tidning, verkar det som om svenskarna kan pusta ut tillfälligtvis. Både (M)Husmark Persson och Åsa Torstensson verkar få silkessnöret av Fredrik Reinfeldt. Det är ju synd att de inte ersätts av några kvalificerade Bohusläningar. Men den som får se lever.

01 oktober 2010

Tre veckor kvar?


För åtta år sedan såg det ut så här 19 oktober. Vid sådana tillfällen känns saknaden efter båt mindre.