25 mars 2008

Något att fråga om?

Jag har tidigare skrivit om missionären som höll föredrag i medborgarhuset och avslutade med. Kors vad tiden går och här står jag och bara pratar och pratar. Det finns säkert många frågor. Sent om sider reser sig en annan liten tant och säger " Ho hade ena hálter söster, vá ble´dé å den"
Den här historien har följt mig genom åren i både möjliga och omöjliga sammanhang och har satt skrattmuskulaturen på hårda prov. Ett tillfälle var när jag satt som mötesordförande på ett representantskap i Borås. Debatten gick hög när man diskuterade aktiviteter för pensionärerna under kommande verksamhetsår. Flera deltagare pläderade för någon form av resa för pensionärerna. Från presidiets något upphöjda plats på scenen hade vi god utsikt över mötesdeltagarnas aktiviteter och kunde bl a se hur en av de äldre klubbordförandena hade fallit i djup sömn. Pensionärsfrågan avslutades och efter det att ytterligare två punkter i dagordningen var avverkade vaknade vår klubbordförande så sakta när vi går över till Avtalsfrågor och han begär genast ordet. "Herr ordförande, jag har hört om en resa som anordnades till Hjo för några år sedan. Jag yrkar att VU får i uppdrag att utreda om det är möjligt med något liknande i år"
Mötesdeltagarna gjorde det inte lättare för oss i presidiet att hålla masken, men det lyckades. Samtidigt en eloge till den ledamot som framförde en fråga som han fått i uppdrag att belysa av sin klubb. Många ärenden av olika digniteter har säkert ramlat mellan stolarna av diverse orsaker, inte minst av osäkerhet eller blyghet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Västgötskan är en härlig dialekt. Den är särskilt uttrycksfull på något sätt. Det finns många goda historier från detta mångskiftande landskap.Säkerligen lite i stil med värmlandshistorier.

Lae i Nordtorp sa...

Stämmer gott. Och alldeles speciellt runt Falbygden.Det är ju inte så långt till Värmland fågelvägen. Men nog finns det många fascinerande dialekter runt om i landet. Det ligger också en hel del i dialekten huruvida folk spontant uppfattas som positiva eller negativa. Men visst är även Hjalmar från Viby rolig. För många år sedan, när Stefan och Krister var relativt okända utanför Markbygden och Norra Halland var en bekant på Älvsjömässan. Där hade dessa naturbarn fått engagemang, problemet var bara ett. 08-orna förstod inte vare sig skämten eller dialekten. Min bekant och hans sällskap skrattade så tårarna rann. Då utbrister Stefan, har du sett där e nåa hemifrå.

Anonym sa...

IGEN?????????